Utorak, 26.08.2014.

20:21

Imenovana rekonstruisana Vlada FR

Dan posle raspuštanja kabineta ministara, francuski predsednik Fransoa Oland imenovao je danas nove članove rekonstruisane vlade premijera Manuela Valsa.

Izvor: Tanjug

Default images

U toj vladi više nisu ministri koji su se pobunili protiv oštrih mera štednje, javile su agencije, pozivajući se na generalnog sekretara Jelisejske palate Žan-Pjera Žujea.

Ostavka vlade usledila posle izjave ministra privrede Arno Montebura koji je oštro kritikovao ekonomsku politiku Olanda, koji se saglašava sa odlukama Evropske unije.

Prema rečima Montebura, politika restriktivne privrede koju je Berlin nametnuo Evropi, vodi rastu nezaposlenosti.

Za novog ministra privrede, industrije i digitalnih tehnologija Oland je imenovao bliskog saveznika i bivšeg bankara u "Rotšildu", 36-godišnjeg Emanuela Makrona, dok je Mišel Sapen zadržao mesto ministra finansija i trezora, javio je AFP.

Francuska novinska agencija navodi da je Makron do pre nekoliko meseci bio ekonomski savetnik Olanda, kojeg je savetovao da primenjuje liberalniju finansijsku politiku dok se zemlja bori sa stagniranjem privrednog rasta i rekordnom nezaposlenošću.

AFP ističe da se Makron veoma razlikuje od prethodnika Montebura, koji je na levom krilu Socijalističke partije i zalaže se za smanjenje poreza i porast javne potrošnje.

Kako je preneo AP, čelnici drugih ključnih resora - uključujući ministra spoljnih poslova Lorana Fabijusa i ministra odbrane Žan-Iva Le Drijana, ministra policije Bernara Kazneva i ministra pravde Kristijana Tobiru, zadržali su, takođe, svoje pozicije u vladi.

Bi-Bi-Si (BBC) izveštava da će ministarka za prava žena Nažat Valod Belkacem zameniti Benoa Amona (Hamon) na poziciji ministra prosvete, a Oreliju Filipeti na funkciji ministra kulture zameniće Fler Peleren (Pellerin).

Oland je ranije rekao da novi kabinet ministara treba da bude složan u praćenju smernica premijera.

BBC navodi da je Vals postavljen za premijera 31. marta da ojača pozicije vladajuće partije a da je popularnost Olanda na najnižem nivou jednog predsednika za više od 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: