Ponedeljak, 25.08.2014.

13:54

Štit neće biti uperen protiv Rusije

Poljski ministar odbrane demantuje da Poljska i baltičke zemlje traže da se planirani antiraketni štit SAD u Evropi osposobi i za presretanje raketa iz Rusije.

Izvor: Beta

Default images

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak odbio je navode nemačke štampe da Poljska i baltičke zemlje traže da se planirani američki antiraketni štit u Evropi osposobi i za presretanje raketa iz Rusije.

"Ti navodi u nemačkom nedeljniku Špigl su jednostavno nagađanje bez osnova. Jasno je oduvek bilo da projekt protivraketne odbrane koji se sastoji od radara u Turskoj i instalacija u Rumuniji i Poljskoj nije uperen protiv Rusije zato što je reč o presretanju pojedinačnih raketa srednjeg dometa kojima bi mogla da bude napadnuta Evropa", kazao je danas Šemonjak poljskoj novinskoj agenciji PAP.

Poljski ministar odbrane dodao je da će, međutim, NATO sigurno nastojati da izvuče pouke i iz sadašnje krize odnosa Zapada sa Rusijom.

"NATO će sigurno hteti da izvuče pouke iz krize i za svoju protivraketnu odbranu, ali rasprava o tome će tek biti, na septembarskom samitu NATO i u bilateralnim susretima", kazao je Šemonjak.

Dok se američki antiraketni štit u okviru NATO sa raketama presretačima u Ređikovu priprema kao odgovor na pretnju sa Bliskog istoka, Poljska sama pojačava svoju protivvazdušnu odbranu sa naglaskom na odbrani protiv raketnog napada i iz Rusije, a kriza u Ukrajini ubrzala je te planove.

Novi nacionalni sistem protivvazdušne odbrane koji će biti ukomponovan i u odbrambene strukture NATO prioritet je velike modernizacije poljske armije za koju su stabilno u narednih 10 godina izdvojena posebna sredstva iz budžeta.

"Pred nama su i politički razgovori sa vladama SAD i Francuske zato što su to vrlo ozbiljne stvari. Ne samo finansijski već zato što ćemo sa tim kompanijama i zemljama iz kojih su biti vezani narednih 20 do 30 godina", kazao je Šemonjak ranije letos o novom sistemu protivvazdušne odbrane čijeg isporučioca će Poljske odabrati naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: