Nedelja, 24.08.2014.

21:32

Oslobođen novinar otet pre 2 godine

Američki novinar Teo Kertis, koji je pre dve godine otet u Siriji, oslobodjen je, saopštio je danas američki državni sekretar Džon Keri.

Izvor: Tanjug

Default images

Keri je rekao da SAD koriste "svako diplomatsko, obaveštajno i vojno sredstvo" koje imaju na raspolaganju, da obezbede da i drugi Amerikanci, taoci u Siriji, budu oslobođeni.

Američke vlasti saopštile su da je Petera Tea Kertisa iz Masačusetsa, kao taoca držala jedna sirijska grupa povezana s Al Kaidom, a savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, rekla je da je on sad bezbedan i da je van Sirije.

Vest o oslobađanju Kertisa usledila je nekoliko dana pošto je Islamska država postavila na internet video snimak pogubljenja američkog novinara Džejmsa Folija.

Na snimku se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, njihov pripadnik Islamske države odrubljuje glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji u novembru 2012. godine.

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza američkog predsednika Baraka Obame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: