Nedelja, 24.08.2014.

17:37

"Rešenje koje neće štetiti Rusiji"

Nemačka kancelarka Angela Merkel se zalaže za rešenje ukrajinske krize koje neće štetiti Rusiji i koje ukrajinski građani sami moraju da izaberu.

Izvor: Tanjug

Default images

Merkelova je to izjavila danas za televiziju ARD, u svom tradicionalnom letnjem intervjuu, prenosi AFP.

Ovaj intervju usledio je dan nakon posete Kijevu, a uoči teških razgovora predviđenih za utorak između ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i ruskog predsednika Vladimira Putina, na kojem će učestvovati i zvaničnici EU.

Merkelova pozdravlja taj sastanak, koji treba da se održi u Minsku, ali upozorava da on verovatno neće rezultirati nekim "odlučnim napretkom".

"Dijaloga mora da bude. Samo političko rešenje je moguće. Za ovaj konflikt neće biti vojnog rešenja", ističe nemačka kancelarka, dodajući da Ukrajincima mora da bude dozvoljeno da izaberu sopstvenu sudbinu, na isti način kao što su to uradili Nemci posle ujedinjenja 1990. godine.

U subotu je zamenik nemačke kancelarke Zigmar Gabrijel natuknuo kako bi stvaranje federalne Ukrajine bilo jedino održivo rešenje za tamošnju krizu.

Merkelova napominje da, ukoliko bi se Ukrajina opredelila za pridruživanje Evroazijskoj uniji, zajedno sa Belorusijom, Kazahstanom i Rusijom, EU ne bi od toga pravila "veliko pitanje".

Nemačka kancelarka naglašava kako EU želi "razumne odnose" s Moskvom.

Upitana o nemačkim planovima za isporuku oružja Kurdima koji ratuju protiv boraca Islamske države (IS) na severu Iraka (što bi trebalo da bude razmatrano 1. septembra u donjem domu nemačkog parlamenta), Merkelova je kategorički isključila slanje nemačkih trupa u taj region.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: