Četvrtak, 07.08.2014.

08:37

"Sankcije Rusiji daju rezultate"

Predsednik SAD Barak Obama ocenio je danas da američke sankcije protiv Rusije zbog njenog postupanja u Ukrajini daju rezultate.

Izvor: Beta

Default images

Obama je dodao da će se Vašigton suočiti s mnogo drugačijim pitanjima ako Moskva, kojim slučajem, krene u invaziju na istočnu Ukrajinu.

Zapadni zvaničnici upozoravaju na gomilanje ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom i dodaju da to može biti uvod u veliki upad sa ciljem zaštite proruskih separatista koje se bore sa ukrajinskim trupama.

Iako i republikanci i demokrate u američkom Kongresu žele da SAD pošalju vojnu ponoć Ukrajini, Obamina administracija za sada govori kako ne veruje da je američka vojna pomoć potrebna.

"Imajte u vidu da je ruska vojska mnogo veća od ukrajinske. Prema tome, ovde nije pitanje da li ukrajinska armija ima neko dodatno naoružanje", rekao je Obama novinarima.

SAD i Evropska unija optužuju Rusiju, koja je u martu pripojila Krim, da podgreva tenzije u istočnoj Ukrajini, snabdevajući pobunjenike oružjem i stručnom pomoći.

"Barem se do sada borimo s grupom separatista koji su umešani u užasno nasilje. Ali ako se suočimo s ruskom invazijom, to su očigledno neka drugačija pitanja. Nismo još došli dotle", rekao je Obama.

Prema njegovoj oceni, sankcije protiv Rusije deluju "kako je planirano, izlažući rusku ekonomiju ogromnom pritisku".

"Jačanje saradnje sa Afrikom"

Američki predsednik najavio je značajno jačanje saradnje s Afrikom u borbi protiv terorizma, poslednjeg dana Američko-afričkog samita na kojem su SAD obećale tom kontinentu i više milijardi dolara pomoći.

"Premda se Afrika i dalje suočava s velikim izazovima, mi vidimo i novu, prosperitetniju Afriku", rekao je Obama na kraju trodnevnog samita na kojem je učestvovalo 40-ak afričkih šefova država i vlada, što je prvi takav skup na tlu SAD.

Naglašavajući potrebu za jačanjem saradnje u sektoru bezbednosti "radi boljeg prepoznavanja zajedničkih pretnji kao što su terorizam i trgovina ljudima", Obama je naveo da će SAD uložiti dodatne napore u "brzom formiranju snaga za održavanje mira".

SAD će davati 110 miliona dolara godišnje za tu inicijativu u koju će biti uključene zemlje koje su već imale iskustva u toj oblasti, a to su Gana, Etiopija, Senegal, Tanzanija, Ruanda i Uganda.

Cilj te incijative je slanje opreme i obučavanje vojnika koji će učestvovati u mirovnim misijama. Zauzvrat će afričke zemlje, uključene u taj program, dati garancije da će njihovi vojnici moći odmah da budu uključeni u neku mirovnu misiju.

Kenija, Tunis, Mali, Nigerija, Niger i Gana će takođe dobiti američku pomoć kako bi bezbednost bila zagarantovana u regionu gde su aktivne islamističke organizacije kao što su Al Šabab i Boko haram.

Na samitu je odlučeno da će američke firme investirati 14 milijardi dolara u Afriku.

Tu pomoć su obećale kompanije Ševron, Koka-Kola, IBM i Masterkard.

Među učesnicima je bio i Džef Imelt, izvršni direktor Dženeral elektrika, koji bi trebalo da do 2018. investira dve milijarde dolara u Afriku.

Investicije će obuhvatiti, između ostalog i sektore građevinarstva i energije.

Pominjući epidemiju ebola u zapadnoj Africi, gde je umrlo više od 900 ljudi, Obama je ocenio da je preuranjeno koristiti eksperimentalni lek za lečenje inficiranih, jer još nije utvrđena efikasnost te terapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: