Subota, 19.07.2014.

13:26

Kina: Za žene šira parking mesta

Parking mesta rezervisana za žene vozače ispred jednog tržnog centra u Kini izazvala su kontroverzu kada se saznalo da su šira od regularnih za 30 centimetara.

Izvor: Tanjug

Default images

Parking prostor, označen ružičastom bojom i tablom na kojoj piše "S poštovanjem rezervisano za dame", nalazi se u neposrednoj blizini glavnog ulaza u šoping mol "Svetska metropola", u severnom lučkom gradu Dalijan.

"Ružičasti" parking postavljen je odlukom rukovodstva centra koje je primetilo da mnoge žene imaju problema da svoje automobile uguraju u standardne boksove u podzemnoj garaži.

"Ovo je navodno učinjeno iz poštovanja prema ženama, a zapravo predstavlja uvredu", prokomentarisala je jedna Kineskinja, optužujući upravu centra za seksizam.

"Želeli smo da olakšamo stvari ženama koje čine većinu naše klijentele", brani se menadžment tržnog centra.

"To nije nimalo uvredljivo za žene. Parking mesta šira iz praktičnih razloga. To ne znači da su žene gori vozači od muškaraca", istakla je predstavnica šoping mola, prenosi AFP.

Kina zvanično poštuje jednakost polova, koja je i jedan od komunističkih načela. A i sam nekadašnji kineski vođa Mao Cetung imao je običaj da kaže da "žene podupiru pola neba".

Ipak, konzervativna shvatanja su i dalje duboko ukorenjena u kineskom društvu. Mnogi muškarci smatraju da ženama nije mesto za volanom, jer one ne samo što ne znaju kako da se parkiraju, već predstavljaju pravu opasnost u saobraćaju.

Najnovija kontroverza samo je dolila "ulje na vatru" koju je prošle godine raspalila pekinška policija svojim savetima ženama o tehnikama vožnje, pozivajući ih da ne voze u visokim štiklama, da spuste ručnu pre kretanja i da ne paniče kada iznenada shvate da su se uputile u pogrešnom pravcu.

"Ružičasta" incijativa, koja već neko vreme postoji i u drugim zemljama poput Južne Koreje, Malezije, Kuvajta, ali i Nemačke i Austrije, nije naljutila samo lepši već i jači pol.

"Uvek su žene te koje dobijaju privilegije!", žali se jedan muškarac koji smatra da su njegova sabraća odvano postala "slabiji pol".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: