Četvrtak, 03.07.2014.

07:07

"FR podržava Srbiju na putu ka EU"

Predsednik i premijer Francuske podržavaju Srbiju na putu ka EU, ali i u unutrašnjim reformama, preneo je Vučiću francuski ministar ekonomije Arno Montbur.

Izvor: Tanjug

Default images

Premijer Aleksandar Vučić, koji se nalazi u poseti Francuskoj, razgovarao je danas sa francuskim ministrom ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arnoom Montburom, a prethodno se sastao i sa predstavnicima najvećih francuskih kompanija.

Prema oceni predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića današnja poseta Francuskoj je uspešna, a on od nje očekuje konkretne rezultate.

U izjavi novinarima Vučić je rekao da je naišao na odličan prijem te da je urađeno nekoliko važnih stvari za našu.

"Ono što danas u Srbiji ne postoji, na primer, železnički sistem, dogovorili smo da u budućnosti rešavamo zajedno s Francuzima. Dogovorili smo, takođe i zajedničke akcije u oblasti poljoprivrede, počev od aflatoksina, a rešavaćemo ih zajedno i koristeći francusko iskustvo i znanje", objasnio je Vučić.

Najavio je skori završetak razgovora s kompanijom Hačinson o dolasku i ulaganju u Srbiju i dodao da je reč o konkurentima Kuper standarda i Kontinentala, kao i da će to biti investicija u opštinu Ruma.

Vučić je naveo i da je francuski ministar ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arno Montbur bio izuzetno otvoren u razgovoru, blagonaklon prema Srbiji, te da je istakao da postoji velika želja da se Srbiji pomogne ne samo u političkom smislu i na evropskom putu, već i tako da ljudi u Srbiji to u narednom periodu osete.

Kako je rekao, razgovarano je o mnogim projektima za koje su Francuzi zainteresovani, između ostalih i o aerodromu u Beogradu, pri čemu je on, dodao je, insistirao na aerodromima u Nišu i Kraljevu.

Ministar Montbur je, prema njegovim rečima, izrazio spremnost Francuske da razmotri načine i modele finasniranja metroa tako da ne utiču na povećanje javnog duga niti na veći fiskalni deficit, čime bi Srbija "dramatično povećala šanse za ekonomski oporavak u narednom periodu".

Kad je reč o metrou, Vučić je primetio da do sada nismo ni mogli o toj temi da razgovaramo, jer su građanima servirane neistine, a i za tu bi investiciju već u prvoj fazi bilo potrebno 700 miliona evra i isto toliko u drugoj fazi, što bi, prema njegovimm rečima, uticalo značajno na javni dug.

Vučić, kojem je ovo prva poseta Francuskoj od stupanja na dužnost premijera, sastao se u MEDEF-u (Mouvement des Entreprises de France) sa predstavnicima više od 40 kompanija, što je najveći broj kompanija prisutnih prilikom dosadašnjih poseta srpskih zvaničnika, a imao je i sastanak sa devet kompanija odvojeno, što, naglasio je, pokazuje zainteresovanost i želju francuskih privrednika da ulažu u Srbiju.

"Naišli smo na veliku otvorenost i očekujem konkretne rezultate od ove posete", naglasio je Vučić.

Upitan o prodaji Telekoma Vučić je rekao da se ne radi o prodaji "srebrnine" kako neki tvrde, već o kompaniji koja stalno gubi vrednost, zbog čega je potrebno iskoristiti trenutak kada se može dobiti najviše a onda taj novac uložiti u konkretne projekte.

Vučić je podsetio da je Srbija pokušala da proda Telekom 2011. i da tada nije mogla da dobije 1,2 milijarde evra, koliko je tražila, dodajući da je sada namera da se traži milijarda i po ili više.

Tender će biti otvoren i transparentan, rekao je premijer, naglasivši da francuske kompanije traže samo poštene uslove. On je naglasio da je francuska strana spremna da sa Srbijom podeli iskustva u primeni javno-privatnog partnerstva i predložio konkretnu saradnju između ministarstava ekonomije dve zemlje.

Na početku sastanka ministar Montbur je izjavio da je poseta premijera Vučića, ministra privrede Dušana Vujovića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog izuzetna prilika za razvoj saradnje dve zemlje, a premijer Vučić rekao je da se Srbija nada i očekuje veće prisustvo Francuske u regionu Zapadnog Balkana.

Premijer Vučić je francuskog ministra obavestio i o reformama i novim zakonima, koje Srbija planira da usvoji do kraja leta, a posebno je zatražio podršku Francuske u realizaciji infrastrukturnih projekata, pre svega železnice, metroa i aerodroma.

U tom smislu francuski ministar je predložio formiranje bilateralne radne grupe koja će pronaći adekvatno rešenje i naglasio da dve vlade moraju biti uključene u proces realizacije ovih projekata, posebno metroa.

Na kraju sastanka premijer Vučić je zaključio da će, ukoliko ostvarimo 50 odsto od predloženog, uloga Francuske biti velika, a Srbija uspešnija.

Predsednik srpske vlade zahvalio je Francuskoj posebno na asisteniciji u pripremi donatorske konferencije i pozvao ministra Montbura da poseti Srbiju.

Vučić je danas prisustvovao radnom ručku na poziv predsednice Spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine Francuske Elizabet Gigu, sa kojom je razgovarao o evropskom putu Srbije, odnosima u regionu, o dijalogu između Beograda i Prištine, odnosima sa Rusijom i Ukrajinom, kao i o donatorskoj konferenciji koja će na inicijativu Francuske biti održana u Briselu 16. jula ove godine.

Prethodno se sastao sa francuskim privrednicima, a večeras će razgovarati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: