Utorak, 10.06.2014.

21:39

Komandant Slavjanska ratovao u BiH?

Komandant Slavjanska, ruski oficir Igor Strelkov, ratovao je u Bosni kao dobrovoljac na srpskoj strani, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Strelkov, koga neki ruski novinari doživljavaju kao “ruskog Ramba“, je prva ratna iskustva stekao kao dobrovoljac u Bosni. On je ruskim novinarima ispričao da je pre Bosne, kao student istorije, bio dobrovoljac u Pridnjestrovlju, ali šta je pravi rat video je tek u BiH.

Ukrajinska obaveštajna služba tvrdi da je pravo prezime Igora Strelkova Girkin. On je u Bosni bio od novembra 1992. do marta 1993. u Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu. Svoja sećanja iz Bosne Igor je prvi put objavio u moskovskom nedeljniku “Zavtra“ 6. januara 1998. U redakciji lista se upoznao sa Aleksandrom Borodajom, koji je sada premijer samoproglašene Donjecke republike. Za Strelkova ruski novinari pišu da je oficir Ruske vojne obaveštajne službe (GRU).

“Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo da se na službi ne sme piti. Prvi moji utisci iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat liči na ’veliki Bejrut’. Kad sam došao u Bosnu, tamo se mnogo pilo od čega je bilo samo štete“, seća se Strelkov.

Ispričao je kako se zbog pića dogodio tragičan slučaj.

“Pošto su dobrovoljci dobro popili, od paljbe su nastradali njihovi. Kozački komandiri su noć pre događaja mnogo pili, pa su zbog mamurluka minobacači ruskog odreda ’pokrili’ svoje. Tada je poginuo naš Kozak i Srbin pratilac, a još jedan dobrovoljac je postao invalid“, seća se i dodaje da mu je lekcija iz Bosne dobro došla u organizaciji odbrane Slavjanska, a pre toga tokom ratovanja na Kavkazu.

Igor je iz oficirske porodice i istorija koju je učio na fakultetu nije mu bila atraktivna kao profesija. Zato je posle Bosne dve godine kao vojnik bio u ruskoj armiji, gde je i ostao po ugovoru. Tako je dospeo u Čečeniju u sastavu motorizovane brigade. Radio je kao vojni obaveštajac, a kasnije je bio i u Dagestanu 1998. do 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: