Sreda, 07.05.2014.

14:55

Pastor neće podneti prijavu

Lider SVM Ištvan Pastor izjavio da neće podneti prijavu zbog napada u Budimpešti. To se ne bi moglo desiti gostu parlamenta Srbije, kaže on.

Izvor: Tanjug

Default images

Pastor kaže da očekuje da će mađarske vlasti pokrenuti "radnje po ovom pitanju".

Pastor je, govoreći za mađarsku državnu televiziju iz studija Panon televizije u Subotici dodao da se nije uplašio, jer je “čvrst čovek”, te da mu je u toj situaciji prvenstveni zadatak bio da bude “samoobuzdan”, odnosno da ne reaguje “onako kako u takvoj situaciji ljudska priroda ili nagon diktiraju”.

“Trudio sam se da pobegnem iz te priče. Istovremeno je za mene iznenađujuće i šokantno da na Košutovom trgu, gde se juče održavao jedan značajan javni događaj, gde je bio protest koji je sigurno mogao da izazove povećan rizik, nije bilo nikoga iz redova policije ko bi me eventualno mogao odbraniti”, rekao je Pastor, a prenosi RTV Panon na svom internet-sajtu.

Pastora su juče napali u Budimpešti, na platou ispred mađarskog parlamenta tokom konstitutivne sednice, ultradesničari, pripadnici stranke Jobik.

Jobik je saopštenjem osudio incident, ogradivši se od Tamaša Nađa Gaudija, koji je označen kao inicijator napada. Kako tvrde, nekadašnji njihov poslanik Nađ Gaudi više ne pripada ovoj opozicionoj mađarskoj desničarskoj organizaciji.

Kako prenosi mađarska informativna agencija MTI, Nađ Gaudi je, govoreći o jučerašnjem incidentu, rekao da je Pastor izdajnik i da je zaslužio da ga pljunu. "Neka se Ištvan Pastor raduje što se ovako izvukao, jer izdajnici obično vise na kandelabrima", rekao je Nađ Gaudi, a prenosi RTV Panon. On smatra da je Pastor izdajnik zato što se “udružio sa srpskim radikalima, koji ugrožavaju mađarske nacionalne interese i koji su proterali iz Vojvodine veliku većinu Mađara”.

"Stoga je to najmanje što je Pastor mogao dobiti, i što će i svaki izdajnik dobiti”, dodao je Tamaš Gaudi-Nađ.

Napad na Pastora osudilo je više pojedinaca i političkih organizacija iz Srbije, Mađarske i Evropske unije.

"To se ne bi moglo desiti gostu Skupštine Srbije"

Predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor smatra da je napad na njega u Budimpešti neprimeren i neprihvatljiv, da "ne vodi nigde" i da se tako nešto ne bi moglo desiti gostu srpskog parlamenta.

Pastor je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je "teško pretpostaviti da se tako nešto može desiti kod nas", naročito kada je neko gost parlamenta.

"Juče sam bio gost predsednika Mađarske i parlamenta, a kada sam izašao iz zgrade bio sam praktično opkoljen, verbalno maltretiran, guran i pljuvan od strane nekih ljudi koji me doživljavaju kao nacionalnog izdajnika", naveo je on.

Pastor je istakao i da je "to nešto što ne vodi nigde, odnosno ono gde to vodi mi smo videli u proteklih dve - dve i po decenije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: