Nedelja, 27.04.2014.

19:21

Srbija dobila novu vladu

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su novu Vladu Srbije na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić. Za je glasalo 198 poslanika. Sutra u 10 sati prva sednica.

Izvor: B92

Default images

Nova vlada ima 19 članova: premijera, 16 ministara i dva ministra bez portfelja.

Za izbor Vlade Srbije je glasalo 198 poslanika, protiv je 23, dok je zdržano bilo 6 poslanika a jedan poslanik nije glasao i to je Nenad Čanak, lider LSV.

Ukupno je glasalo 228 poslanika. Izboru nove vlade prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej, diplomate i verski predstavnici.

Članovi vlade su zatim pročitali zakletvu:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Zatim su je posebno potpisali za skupštinskom govornicom.
Foto: Tanjug
Ivica Dačić je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova, a potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture je Zorana Mihajlović.

Rasim Ljajić biće potpredsdnik vlade i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma. Četvrto potpredsedsedničko mesto u vladi biće Kori Udovički koja je izabrana i za novu ministarku državne uprave i lokalne samouprave.

Novi-stari ministar finansija je Lazar Krstić, a za ministra privrede izabran je Dušan Vujović.

Kadrovi Socijalističke partije Srbije u novoj vladi su ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Boškovići i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Funkciju ministra pravde obavljaće Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, a ministar zdravlja je Zlatibor Lončar. Ministar kulture i informisanja ostaje Ivan Tasovac.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Aleksandar Vulin, a ministar odbrane Bratisalav Gašić.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova dolazi Nebojša Stefanović, a ministar omladine i sporta ostaje Vanja Udovičić.

Za ministre bez portfelja izabrani su Velimir Ilić i Jadranka Joksimović.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: