Četvrtak, 24.04.2014.

17:18

Jermenija: Turska negira genocid

Jermenski predsednik Serž Sarkisijan optužio je danas Tursku da i dalje odbija da prizna masovna ubistava Jermena tokom Prvog svetskog rata kao genocid.

Izvor: Tanjug

Default images

Jermenski predsednik Serž Sarkisijan optužio je danas Tursku da i dalje odbija da prizna masovna ubistava Jermena tokom Prvog svetskog rata u Otomanskoj imperiji kao genocid nakon što su vlasti u Ankari prvi put izrazile žaljenje zbog te tragedije.

"Jermenski genocid...živ je dokle god naslednik Otomanske Turske nastavlja svoju politiku potpunog negiranja", naveo je Sarkisijan u saopštenju kojim je obeleženo 99 godina od masakara.

"Negiranje zločina predstavlja direktan nastavak tog zločina", dodao je on.

"Samo priznavanje i osuda može da spreči ponavljanje takvih zločina u budućnosti", istakao je Sarkisijan, a preneo AFP.

Jermeni kažu da je gotovo 1,5 miliona ljudi ubijeno tokom Prvog svetskog rata kada se Otomanska imperija raspala, što je tvrdnja koju je podržalo nekoliko drugih zemalja.

Turska navodi da je 300.000 do 500.000 Jermena i najmanje toliko Turaka poginulo u građanskim nemirima kada su Jermeni pobunili protiv svojih otomanskih vladara i stali na stranu ruskih trupa.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan uputio je juče saučešće potomcima žrtava masovnog ubistva Jermena koje su počinili vojnici Otomanskog carstva u Prvom svetskom ratu.

Saopštenje Erdogana, uoči 99. godišnjice početka masovnih deportacija Jermena 1915. godine, bilo je prvi otvoreni komentar jednog turskog lidera o tim ubistvima, koja mnogi smatraju prvim genocidom počinjenim u 20. veku.

Više od 20 zemalja je do sada priznalo ove masakre kao genocid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: