Ponedeljak, 31.03.2014.

15:02

I u Liberiji otkrivena ebola

Svetska zdravstvena organizacija saopštila da su i u Liberiji otkriverna dva slučaja smrtonosnog virusa ebole, od koga je umrlo najmanje 78 ljudi u Gvineji.

Izvor: Tanjug

Default images

Na ispitivanje je poslato sedam uzoraka, uzetih u severnoj oblasti (Liberije) Foja koja se graniči sa jugom Gvineje, a ispostavilo se da su dva uzorka bila pozitivna na virus ebole.

"Ustanovljeno je da su umrle dve osobe, jedna 35-godišnja žena, preminula 21. maja i njen uzorak je bio pozitivan i jedan muškarac koji je umro 27. marta, ali je njegov uzorak bio negativan", navodi se u saopštenju WHO koje prenosi AFP.

Od kada je prvi put primećena 1976. godine u Kongu, od ove zarazne i smrtonosne bolesti do sada je umrlo skorto 1.600 ljudi, ali sada je ebola postala fatalna i na zapadu Afrike.

SZO u saopštenju objavljenom u Dakaru napominje se da se ne savetuje putovanja u Liberiju, Gvineju ili Siera Leone. Senegal je zatvorio granicu ka Gvineji upravo zbog pojave te bolesti.

Tropski virus ebole manifestuje se kroz hemoralgičnu groznicu, prouzrokuje bolove u mišićima, opštu slabost organizma, dijareju, otkazivanje organa i krvarenje.

Ministar zdravlja Gvineje izjavio su do sada registrovana 122 "sumnjiva slučaja" hemorralgične groznice, a među njima je 78 osoba koji su umrli od ebole.
Za sada nema leka ili vakcine protiv ove bolesti koju na ljude mogu preneti divlje životinje, a prenosi se i među ljudima posredstvom krvi, znoja i seksualnim kontaktom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: