Ponedeljak, 17.03.2014.

08:32

Francuzi se guše u zagađenju

U Parizu su zbog zagađenja i dalje na snazi restrikcije saobraćaja. I danas je za privatne automobile uveden sistem par-nepar, prema registarskim tablicama.

Izvor: Beta

Default images

U pariskom regionu od utorka je pređena maksimalna dozvoljena granica zagađenja česticama manjim od 10 mikrometara (PM10).

Danas će moći da se voze automobili i motocikli s neparnim registarskim brojevima, a na građane je apelovano da manje koriste svoja vozila.

Gradski prevoz je besplatan na području Pariza, a za one kojima danas nije dozvoljeno da voze automobile, parkiranje je besplatno.

Oko 700 policajaca raspoređeno je na ulicama Pariza kako bi kontrolisali da građani poštuju uredbu.

Hibridna i električna vozila s neparnim tablicama dozvoljena su danas na ulicama Pariza, a to važi i za autmobile sa najmanje tri putnika, vozila auto škola i taksi vozila.

Policijska uprava je prošle nedelje naredila smanjenje dozvoljene maksimalne brzine vožnje i odredila zaobilazne puteve za teretni saobraćaj.

Praškaste čestice mogu da izazovu astmu, alergije, respiratorna ili kardiovaskularna oboljenja.

Najsitinije čestice, manje od 2,5 mikrona, prodiru u najdublje delove respiratornih sistema i krvi, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila ih je kao "sigurne kancerogene" materije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: