Ponedeljak, 17.02.2014.

08:24

Ženeva: Kopilot oteo avion

Kopilot je preuzeo kontrolu nad avionom "Etiopijan erlajnza" na letu Adis Abeba-Rim i preusmerio ga u Ženevu kako bi tražio azil. Svi putnici su bezbedni.

Izvor: BBC, Tanjug

Default images

Avion je bezbedno sleteo na ženevski aerodrom jutros oko 6h, a policija je saopštila da je jedan otmičar uhapšen, da nema povređenih i da je situacija pod kontrolom.

Let broj 702 je uzleteo iz Adis Abebe oko 22.30 i trebalo je da jutros oko 5h stigne u Rim. Ipak, "boing 767-300" je oko 6h sleteo na aerodrom u Švajcarskoj, koji je odmah zatvoren.

Kako je javio Rojters, policiji se odmah nakon sletanja predao kopilot etijopijskog aviona i zatražio je politički azil u Švajcarskoj. On je iz letelice izašao kroz prozor kabine i naveo da se u Etiopiji oseća ugroženim.

U međuvremenu, policija je potvrdila da je da je kopilot, koji je danas oteo avion "Etiopijan erlajnza", to učinio jer je hteo da zatraži azil u Švajcarskoj, a pojedini putnici tvrde da je pretio da će oboriti avion.

Kopilot otmičar je kontrolu nad avionom preuzeo kada je pilot otišao u toalet. Zaključao se u kabini i preusmerio letelicu ka Ženevi.

"Letelica je prinudno sletela u Ženevu, a sletanje je bilo bezbedno. Svih 200 putnika i posada su na sigurnom na aerodromu", navedeno je u saopštenju.

BBC piše da je otmica izvedena tokom preletanja Sudana.

Jedan italijanski putnik, kog je agencija Ansa identifikovala kao Frančeska Kuomo, tvrdi da je pilot zahtevao da otmičar otvori vrata pilotske kabine i da je pokušavao bezuspešno da ih provali.

Kuomo (25) je naveo da je onda otmičar, govoreći na lošem engleskom preko razglasa, zapretio da će srušiti avion. Zasad nije poznato zašto je kopilot, koji je rođen u Etiopiji 1983. godine, želeo azil. Takođe nije jasno zašto je izabrao Švajcarsku koja, za razliku od Italije, nije članica EU i gde su nedavno građani podržali uvođenje ograničenja za imigrante, prenela je agencija AP.

U Adis Abebi je objavljeno da je kopilot Hajlemedehin Abera Tagegn, koji je radio za aviokompnaiju pet godina, kao i da nije imao mentalnih problema.

Kopilotu otmičaru preti 20 godina robije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: