Sreda, 18.12.2013.

23:26

Er Srbija plaća zbog diskriminacije

Snježana Jolić, pravnica u Ministarstvu poljoprivrede, dobila je posle 5 godina suđenja presudu protiv "Jata“, zato što ju je ova avio-kompanija diskriminisala.

Izvor: Danas, Večernje novosti

Default images

Snježana koja je, inače, osoba sa invaliditetom, pokušala je 2008. da kupi avionsku kartu za Amsterdam, ali nisu hteli da joj prodaju kartu ako nema pratnju i ne kupi još jednu kartu.

"Putovala sam drugim avio-kompanijama i nikada nisam imala problema. Ja nisam bolesna, samo sam vezana za kolica", kaže Snježana Jolić za „Novosti“.

I ranije, svaki put kada je letela domaćim avionima morala je da potpiše da sama snosi odgovornost za sve što bi moglo da joj se desi.

"Kada bi svakom putniku tražili da preuzme na sebe odgovornost, onda bi to bilo normalno, ali ako traže samo vama jer je vaš hendikep vidljiv, onda je to diskriminacija", kategorična je Snježana. Sud je očigledno smatrao isto, dok su u "Jatu“ tvrdili da je procedura da se za osobe sa invaliditetom C kategorije traži da imaju pratioca na putovanju, i da to rade i u drugim avio-kompanijama. Činjenica je, međutim, da ako putujete "Lufthanzom“ ili "Britiš ervejzom“ kompanija brine o vama.

"Postupak je trajao tako dugo zbog reizbora sudija, ali mislim da je glavni problem što naše sudije ne poznaju dobro Zakon o diskriminaciji", objašnjava oštećena.

Njen advokat Violeta Kočić Miraček dodaje da je Snježana zdrava, da godinama putuje sama u inostranstvo, da je završila Pravni fakultet i na master studijama je:

"Tražila sam od Jata tokom postupka da dokažu kojim aktom se precizira da putnik vezan za kolica ne sme da putuje sam. Pozivali su se na pravilnik koji nikada nisu dostavili sudu. Za pet godina nikada nismo čuli ni reč izvinjenja, niti je bilo predloga za poravnanje, a na svom sajtu su propagirali pomoć invalidima."

Ona se nada da će naslednik "Jata“, "Er Srbija“ odustati od žalbe i da se takve stvari više neće dešavati.

Beogradski Prvi osnovni sud naložio je, kako piše Danas, Er Srbiji da isplati 350.000 dinara Snježani Jolić zbog pretrpljenih duševnih bolova.

S obzirom na to da je reč o prvostepenoj presudi, Er Srbija ima pravo da uloži žalbu na odluku suda. Ukoliko pravosnažna presuda potvrdi prvobitnu, ova avio-kompanija bi morala da promeni praksu u vezi s putovanjem osoba sa invaliditetom, zaključuje Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: