Četvrtak, 04.07.2013.

07:26

Moralesov avion prizemljile SAD

Bečki dnevnik "Prese" tvrdi da je avion bolivijskog predsednika,koji je prinudno spušten na bečki aerodrom, preusmeren nakon intervencije ambasadora SAD u Beču.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema tvrdnjama bečkog lista, američki ambasador Vilijem Iko intervenisao je prilikom sletanja bolivijskog predsednika Eva Moralesa na bečki aerodrom Švehat, tražeći izručenje bivšeg američkog obavestajca Edvarda Snoudena, koji je razotkrio veliku aferu prisluškivanja od strane NSA.

List ističe i da je američki ambasador u pozivu Ministarstvu inostranih poslova Austrije tvrdio da se u avionu predsednika Moralesa nalazi Snouden. On se pri tom pozvao na diplomatsku notu kojom SAD traže hitno izručenej Snoudena.

Ministarstvo spoljnih poslova Austrije potvrdilo je da je ambasador Iko nazvao, ali istovremeno odbacuju da je vršio pritisak.

U izjavi bečkom "Prese" Iko je kazao da je reakcija na otkrića Snoudena u Evropi preterana."Ništa nije novo. Obaveštajne službe zemalja EU su uključene u zajedničke napore odbrane realnih bezbednosnih pretnji", objasnio je on.

Iko je ocenio da se uloga NSA ne sme dramatizovati. "Ko može više. NSA ili Fejsbuk. Osobe više podataka obelodane same o sebi, nego što NSA može uhvatiti", rekao je Iko.

Američki ambasador je uveren da je program za nadziranje bio tako programiran da su policijske vlasti imale pristup podacima, koji su im potrebni, a istovremeno su bila zaštićena gradjanska prava i poštovana zaštita ličnih podataka. Amerikanci, ali i građani koji se nalaze u SAD ne moraju da brinu da neko čita njihovu elektronsku poštu, poručio je on.

Zbog "virtuelne otmice" kako jen azvano Moralesovo zadržavanje na bečkom aerodromu, danas će biti održan hitan samit grupe južnoameričkih država. Sastanak će biti održan u Kočabambi u Boliviji kome će prisustvovati predsednici 12-članog bloka Zajednice južnoafričkih drzazva (Unasur), navodi se u saopštenju. Do sada je šest južnoameričkih predsednika potvrdilo svoj dolazak - Bolivija, Ekvador, Venecuela, Argentina, Urugvaj i Suriname, dok će ostati "kasnije obavestiti o njihovom nivou predstavljanja na hitnom samitu", prenela je agencija Rojters.

Podsetimo, avion bolivijskog i predsednika Moralesa bio je, u utorak kasno uveče, prinuđen da sleti u Beč, nakon što mu je više evropskih zemalja zabranilo korišćenje svog vazdušnog prostora za let ka La Pazu iz Moskve gde je učestvovao na jednoj konferenciji. Nakon 13-očasovnog boravka u Beču i intervencije austrijskih političara Morales je dobio potrebne dozvole, i nastavio let ka Boliviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: