Sreda, 03.06.2009.

18:50

Skupština o učešću u misijama UN

Većina opozicionih stranaka najavljuje da neće podržati predlog o učešću profesionalnih vojnika iz Srbije u misijama u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Pored vladajuće koalicije, Liberalno-demokratska partija saopštila je da će glasati za taj predlog. Za vladin predlog o učešću profesionalnih pripadnika sanitetske službe Ministarstva odbrane i Vojske u sastavu norveškog kontigenta u misiji UN u Čadu i Centralnoafričkoj Republici, neće glasati Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija.

Srbija već učestvuje u mirovnim misijama UN u Liberiji, Obali Slonovače i Kongu, a ako Skupština Srbije da “zeleno svetlo”, šest pripadnika Ministarstva odbrane biće deo sanitetskog tima u Čadu.

Lekari iz Srbije biće deo Norveškog kontigenta.

Ministar odbrane podseća da su SFRJ i SRJ učestvovale u više mirovnih operacija Ujedinjenih nacija u svetu.

"Smatramo da je ovo jedan veoma koristan čin, pre svega s jedne strane spoljnopolitički, a sa druge strane da vojska uvežba svoj posao", kazao je Šutanovac i naveo da su u Čadu kontingenti iz 36 zemalja.

Opozicionim strankama, koje će glasati protiv ovog predloga, najviše smeta Norveška.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da se ta partija protivi slanju sanitetskog tima u Čad i ocenio da se nikada ne sme zaboraviti 17. februar 2008. godine, kada je proglašena nezavisnost Kosova.

“Ne možemo se ponašati kao da nije bilo tog događaja. Da se to nije dogodilo, sasvim bi bilo razumljivo obrazloženje da će slanje misije doprineti boljem razumevanju spoljnopolitičke pozicije Srbije i njenog stava prema Kosovu”, rekao je Aligrudić.

On je izjavio da je Norveška priznala nezavisnost Kosova i da od tog trenutka sporazumi sa Oslom moraju biti dobro razmatrani.

U Ministarstvu odbrane navode da je učešće u mirovnim misijama na dobrovoljnoj bazi i da ima već dosta prijavljenih kandidata.

Ministar odbrane kaže i da je Norveška, pozivom lekarima iz Srbije, pokazala poštovanje prema njima i sistemu odbrane Srbije.

Za dan za glasanje o ovom predlogu određen je utorak 9. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: