Četvrtak, 05.02.2009.

00:53

Radovanović: Blaga kaznena politika

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović ocenio je da je kaznena politika u našoj zemlji "suviše blaga".

Izvor: B92

Default images

Radovanović je, gostujući u Poligrafu B92, naveo da je 2008. čak 78 odsto onih koji su se našli na optuženičkim klupama osuđeno na uslovno izdržavanje kazne.

Republičko javno tužilaštvo priprema žalbu na presudu Petru Šišoviću koji je izazvao saobraćajnu nesreću zbog koje je život izgubio glumac Milenko Zablaćanski.

Šišovića je opštinski sud u Čajetini osudio na godinu dana zatvora, a najstroža kazna predviđena za delo za koje je on optužen je osam godina.

"Tužilaštvo i Ministarstvo pravde već dugo ukazuju na blagu kaznenu politiku. Ono što se mora imati u vidu je društvena opasnost ove vrste krivičnih dela. Prošle godine u Srbiji je poginulo više od 700 ljudi u saobraćajnim nezgodama", kaže Radovanović.

"Znači - povećana društvena opasnost; svaka država u takvoj situaciji pooštrava kaznenu politiku, a mi upravo radimo suprotno. Čini mi se da je kaznena politka sve blaža i blaža", navodi on.

Slobodan Radovanović nije želeo da komentariše istragu o oružanoj pobuni "crvenih beretki" jer je taj predmet u nadležnosti specijalnog tužilaštva. Radovanović je svojevremeno obećao istragu i o poličkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića.

"Više puta sam isticao da tu nema političke pozadine, da tužioce više interesuje krivično-pravni aspekt. Politička pozadina za tužioce ne znači ništa, nas interesuje da li postoji krivično-pravna odgovornost pojedinih aktera nekog događaja", objašnjava Radovanović.

Tužilaštvo smatra da se u nerazjašnjenim slučajevima smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović i dvojice gardista na Topčideru najverovatnije radi o ubistvima.

Radovanović objašnjava da je policiji dat nalog da traga za ubicom Vujasinovićeve, dok će se u vezi sa gardistima nastradalim u kasarni na Topčideru 2004. godine tužilaštvo ubrzo izjasniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: