Utorak, 20.01.2009.

00:17

Izložba Sošane Šuler u holu NBS

Izložba slika austrijske umetnice Sošane Šuler, koja je tokom 20. veka stvarala u vodećim umetničkim krugovima, otvorena je u holu zgrade Narodne banke Srbije.

Izvor: B92

Default images

Ovo je jedan u nizu događaja kojima će Narodna banka tokom ove godine obeležeti 125 godina od početka rada. Sošana Šuler je Jevrejka iz Austrije, koja je tokom 20. veka živela i stvarala u Londonu, Americi i Parizu, a danas je ponovo u rodnom Beču.

Zainteresovana za istočnjačke tehnike slikanja, deo života provela je u Indiji, Kini i Japanu, gde je izučavala akvarel i kaligrafiju.

Kustoskinja izložbe Dragana Kovačić, kaže da se radi o umetnici koja je vodila vrlo nekonvencionalan život za ženu posle Drugog svetskog rata i čiji je životni put odredila njena umetnost.

Izložbu su svečano otvorili ambasador Austrije u Srbiji i ministar kulture Nebojša Bradić, a tim povodom u Beograd je doputovao i sin umetnice, Amos Šuler.

"Sve je počelo u Beču, gde mi se obratio kulturni ataše Srbije u Austriji. Bili smo veoma zainteresovani, jer Sošana nije nikad izlagala u Srbiji. Za nas je ovo veoma uzbudljiv događaj i veoma sam srećan što je izložba otvorena", rekao je on.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: