Petak, 31.08.2007.

17:43

Odbrana: Ojdanić nevin

Odbrana Dragoljuba Ojdanića najavila je pred Haškim tribunalom da će dokazati da Ojdanić nije kriv za ratne zločine.

Izvor: Beta

Default images

Branilac bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Tomislav Višnjić rekao je u uvodnoj reči, da je general Ojdanić, posle decenija službe u vojsci, "gurnut u rat koji nije želeo i koji nije mogao da dobije".

"Kada se radi o generalu Ojdaniću, ono što vidite, to i dobijate. A ono što ćete dobiti tokom izvođenja dokaza odbrane jesu dokazi da general Ojdanić nikada nije znao za bilo kakav zajednički kriminalni poduhvat, niti da je učestvovao u bilo kom zajedničkom kriminalnom poduhvatu deportovanja Albanaca sa Kosova", naglasio je Višnjić.

On je naznačio da će dokazi odbrane pokazati da nije tačna tvrdnja optužbe da je predsednik SRJ Slobodan Milošević "odabrao" Ojdanića da "vodi vojsku u rat". Kao primer takvih dokaza, branilac je citirao Ojdanićeve reči sa kolegijuma GSS VJ iz 1998. da je "rat najkraći i najbrži put za gubitak Kosova".

Delovanje Ojdanića za vreme rata na Kosovu - naznačio je Višnjić - bilo je u skladu sa tradicijom VJ i međunarodnim humanitarnim pravom.

"Dokazi su pokazali i pokazaće da Generalštabu nikada nije ni skrenuta pažnja ni na jedan od konkretnih zločina navedenih u optužnici. General Ojdanić nije imao saznanja o ovim konkretnim zločinima. On je stupio u akciju i pozvao predsednika Miloševića istog dana kada je saznao da su zločini raširena pojava", podvukao je Višnjić.

Po advokatu Višnjiću, Ojdanić "nikada nije opraštao nikakve zločine protiv civila", već je "suprotno tome, preduzimao više nego razumne korake za sprečavanje i kažnjavanje ratnih zločina na Kosovu".

"Dokazi koje ćete čuti tokom narednih nekoliko sedmica pokazaće da general Ojdanić nije kriv za zločine za koje se tereti", zaključio je branilac Višnjić.

Zajedno sa Ojdanićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999, optuženi su i tadašnjih predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: