Srbija

Petak, 05.11.2021.

18:55

RGZ uveo nove mere protiv ucenjivanja vlasnika parcela

Republički geodetski zavod dao je uputstvo svim katastrima.

Izvor: Tanjug

RGZ uveo nove mere protiv ucenjivanja vlasnika parcela
Ilustracija: Francesco Scatena/Shutterstock

Naime, uputstvo se tiče toga kako da prepoznaju slučajeve zloupotrebe zahteva za zabeležbu i urgentno reagujući spreče ucenjivanje vlasnika parcela.

Kako se navodi, zahtevi koji se procene da vode ka ucenjivanju biće odmah odbacivani "sa vrata", te se tako reketašima i ucenjivačima neće ostaviti prostor da uđu u proceduralne zavrzlame.

Kroz uputstvo se onemogućava i da neki od zaposlenih u katastru dođu u iskušenje da pomažu reketašima prolongiranjem postupaka, izgovarajući se na nedovoljno jasne procedure.

"Na ovaj način Zavod je, u okviru zakonskih mogućnosti, maksimalno "zategao" liniju odbrane prema onima koji rade protiv interesa sigurnosti pravnog prometa i uveo politiku nulte tolerancije za reketaše", navodi se u saopštenju.

RGZ apeluje na vlasnike nepokretnosti da se pridruže u ovoj borbi i da zaštitu od lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva samo da bi naneli drugome štetu, potraže i pred sudovima, koji jedino mogu kazniti počinioce.

Uputstvima RGZ je reagovao, kako se navodi, na sve češću pojavu ucenjivanja vlasnika nepokretnosti podnošenjem katastru očigledno neosnovanih zahteva za zabeležbe.

Za investicije atraktivne nepokretnosti neodgovorni pojedinci "zatrpavaju" zahtevima za upis zabeležbe spora, potpuno svesni da nemaju ispravu na osnovu koje bi mogao da se zabeleži spor.

RGZ navodi da nemaju strah od posledica jer su troškovi postupka upisa minimalni, a i nisu čuli da je neko osuđen zbog takvih zloupotreba.

Navodi se da je praksa da podnose više zahteva u kratkom periodu, i da čim se jedan zahtev reši, izjavljuju žalbu; a kada se i žalba odbije, ponovo podnose isti ili sličan zahtev, o kojem opet mora da se reši.

"Iako katastar redovno odbacuje te zahteve, ponovnim podnošenjem i korišćenjem žalbi stvara se utisak da sistem ne može da se izbori sa njima. Vlasnik nepokretnosti zbog toga trpi pritisak jer mu se u izvodu iz katastra stalno pojavljuju zahtevi za zabeležbu spora u teretima, usled čega gubi poverenje potencijalnih kupaca odnosno ulagača i etiketira se kao problematičan", objašnjeno je iz RGZ-a.

Kako se navodi vlasnik nepokretnosti onda postaje laka meta, pa suočen sa probijanjem rokova i propašću planova, spreman je za "dogovor" sa onima koji su mu problem i napravili.

RGZ navodi da je reč o klasičnoj iznudi, i dodaje da je hitno reagovano uputstvom ka Katastrima jer su sada takve pojave dobile na zamahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: