Srbija

Utorak, 26.01.2021.

19:50

Građanima u maju i novembru po 30 evra, penzionerima još 50; Vučić: "To su srpske pare"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novi paket pomoći privredi i građanima vredan, ako i velika preduzeća dobiju pomoć, ukupno 2,5 milijardi evra.

Izvor: B92, Tanjug

Građanima u maju i novembru po 30 evra, penzionerima još 50; Vučić:
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC /bs

Na pitanje da li država ima dovoljno novca za taj paket mera i odakle je novac, Vučić je odgovorio da novca ima i da su to "srpske pare".

Ističe da je i ovaj paket pomoći privredi od ključnog značaja za dalji rast i razvoj našeg BDP-a, jer, ukazuje predsednik, korona i dalje "žestoko tuče" u Americi i Evropi, te da zbog toga mnoge evropske zemlje neće imati onakav rast BDP-a kakav su planirale.

"Deo će krenuti u februaru, a nešto u martu, dok će nešto krenuti kasnije", rekao je Vučić i objasnio da je doneta odluka o četiri grupe mera.

1. Tri puta po pola minimalca

Prva mera je direktna podrška privatnom sektoru od 1. marta, što podrazumeva tri puta po 50 odsto minimalne zarade, sa isplatom od 1. aprila, rekao je Vučić za RTS.

Kaže da bi to bilo za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća.

To je velika pomoć pošto je to jedan i po minimalac raspoređen u tri meseca, za sve preduzetnike, kompanije i zaposlene, naglasio je Vučić.

Postoji još dilema da li da to radimo i sa velikim preduzećima, rekao je on.

Dodaje da velika preduzeća, njih 494.000 u Srbiji, zapošljavaju 295.000 ljudi.

"Nije svima njima potrebna pomoć, ali zašto i njih da ne nagradimo za trud, i tu odluku ćemo doneti u narednom periodu".

Kaže da će pomoć privatnom sektoru obuhvatiti oko 1,253 miliona ljudi bez velikih preduzeća.

Sa velikim preduzećima bi bilo obuhvaćeno oko 1,55 miliona ljudi, koji bi ponovo dobili minimalac od države, rekao je Vučić.

2. Svima po 60 evra, penzionerima i bonus

Vučić je istakao da će po pitanju podsticanja potrošnje svi građani dobiti u maju 30 evra i 30 evra u novembru, dok će penzioneri dobiti pored toga još 50 evra.

Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra, dodao je predsednik.

"Videćemo koji će biti treći mesec kada će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra. To je 1,705 miliona penzionera i 4,345 ostalih punoletnih građana", naveo je Vučić.
Foto: Depositphotos, viz-arch

3. Za prevoznike 600 evra po autobusu

Prevoznici u drumskom saobraćaju će dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci, naveo je on.

To je, kako kaže, sektorska podrška, za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

"Turistički radnici će dobiti i ovaj minimalac i po. Videćemo pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne".

4. Još pola milijarde evra za kredite, uz veći rizik države

Kada je reč o meri za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, Vučić kaže da će "za postojeću garantnu šemu za preduzeća ćemo obezbediti dodatnih 500 miliona evra, ali ćemo pored toga obezbediti i novu garantnu šemu sa još 500 miliona gde ćemo biti popustljiviji, što znači da će država preuzeti veći rizik".

Kaže da su do sada uglavnom sredstva iz garantne šeme dobijala uspešna preduzeća i da su poslovne banke bile stroge.

"Tako da ćemo još 500 miliona evra obezbediti kroz novu garantnu šemu gde ćemo da budemo popustljiviji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: