Srbija

Sreda, 23.12.2020.

08:00

Pribavljene sve dozvole za preuzimanje Komercijalne banke

Nova Ljubljanska banka pribavila je sve neophodne dozvole za preuzimanje 83 odsto udela u Komercijalnoj banci, u skladu sa ugovorom iz februara.

Izvor: Tanjug

Pribavljene sve dozvole za preuzimanje Komercijalne banke
Ilustracija: Depositphotos, prykhodov

U saopštenju banke se navodi da se očekuje da preuzimanje Komercijalne banke, koju je NLB kupila od države Srbije za 387 miliona evra, bude završeno do kraja godine.

Podseća se da je NLB 11. decembra na vanrednom sastanku deoničara imenovala Upravni odbor Komercijalne banke.

Upravni odbor, koji ima devet članova, predvodiće član odbora NLB banke Arčibald Kremser, a u njemu će biti i predsednik NLB banke Blaž Brodnjak.

Ranije je za B92.net u Ministarstvu finansija potvrđeno da će NLB 30. decembra u budžet uplatiti Srbije 395 miliona evra za Komercijalnu banku, čime će biti okončan proces njenog preuzimanja.

Transakcija će biti završena 30. decembra potpisivanjem više dokumenata.

Narodna banka Srbije je prethodno dala saglasnost slovenačkom NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva u Komercijalnoj banci, čime su se stekli uslovi za realizaciju preuzimanja Komercijalne banke, rečeno je Tanjugu u centralnoj banci Srbije.

Postupak po tom zahtevu Nove Ljubljanske banke d.d. za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra.

Državi je već isplaćeno oko 60 miliona evra kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

Srbija će pored 387 miliona evra za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države, do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 miliona evra.

Od već dobijenih 60 miliona evra ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma MMF-a sa Srbijom, koji ističe krajem godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: