Srbija

Sreda, 04.11.2020.

13:00

Najveći vetropark u Srbiji nastavlja da se širi - uskoro i pogon "Pupin"

Vetropark „Кovačica“, najveći vetropark u Srbiji, koji se nalazi na području katastarskih opština Кovačica, Debeljača i Crepaja, nastaviće da se širi.

Izvor: start013

Najveći vetropark u Srbiji nastavlja da se širi - uskoro i pogon
Ilustracija: Epa,INGO WAGNER

To su danas, svojim potpisima, potvrdili predsednik Opštine Кovačica Jaroslav Hrubik i predstavnik izraelske firme "Enlajt" Miloš Colić, koji je i prvi čovek vetroparka "Кovačica", vetroparka koji ima 38 vetrogeneratora instalisane snage od 104,5 MW, što strujom može da snabdeva čak 68.000 domaćinstava, prenosi start013.

Posle potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji i nastavku širenja "Кovačice" novim vetrogeneratorima, Jaroslav Hrubik je istakao da je nova investicija od izuzetnog značaja, kako za nova zapošljavanja radnika iz opštine Кovačica, jer je ugovorom predviđeno da prvenstvo u dobijanju posla imaju firme sa teritorije ove opštine, tako i za budžetski priliv od 2 odsto od neto dobiti koju ostvari vetropark "Pupin", kako je zvanični radni naziv novog vetroparka.

"Do sada smo imali godišnji prihod od 60 miliona dinara godišnje od ostvarene dobiti vetroparka „Кovačica“, tako da očekujem da će izgradnjom vetroparka „Pupin“ taj prihod dostići i 110 miliona na godišnjem nivou, što će biti od velike koriste kako za izgradnju opštinske infrastrukture, tako i za nove vrtiće, nova ulaganja u decu i mlade, u budućnost opštine Кovačica", istakao je Hrubik.

Miloš Colić, predstavnik „Enlajta“, pohvalio je dosadašnju saradnju sa lokalnom samoupravom opštine Кovačica, najavljujući nova ulaganja i van ove opštine, širom južnog Banata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

8 h

Podeli: