Srbija

Ponedeljak, 25.05.2020.

15:35

Jeftin moldavski med stigao u Srbiju: Uvoz "ubija" domaće pčelare

U Srbiju je, prema podacima Saveza udruženja pčelarskih organizacija, samo krajem aprila jedna domaća kompanija uvezla 40 tona cvetnog meda iz Moldavije.

Izvor: Večernje novosti

Jeftin moldavski med stigao u Srbiju: Uvoz
Foto: Depositphotos, oksixx

Med je uvezen po ceni od 2,2 evra po kilogramu, a uskoro, navode u organizaciji, stižu nove količine.

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović rekao je da je Srbija do sada uvozila simbolične količine meda, i to su, uglavnom, bili proizvodi sa ekskluzivnih lokacija i država. Sada je, međutim, drugačije, pišu Novosti.

"Od 2009. godine upozoravamo da moramo napraviti svoj domaći brend, kako bismo se odupreli jeftinim uvoznim proizvodima", upozorava Živadinović.

Znali su, kako je naveo, da će "sve ozbiljnija borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda sumnjivog kvaliteta, po nerealno niskim cenama".

"Ovome možemo samo da se suprotstavimo domaćom teglom, pod brendom "Naš med", pa potrošači mogu da prepoznaju šta je iz uvoza, a šta ne", rekao je.

Ovakav uvoz meda, vodi u "krah pčelarstva", dodaje Živadinović.

"Tačnije, vodi nas u problem koji sada imaju Hrvatska i Italija, jer su preplavljene kineskim medom".

Kako objašnjava Živadinović, jedini spas za srpski med jeste "isključivo plasman domaćeg proizvoda, sa garancijom kvaliteta". To mora biti u posebnoj ambalaži, kako bi se razlikovao od uvoznog meda.

"Uvoz meda je legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno, ali to nije korektno prema domaćim proizvođačima", naglašava čelnik udruženja pčelarskih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

19 h

Podeli: