Srbija

Četvrtak, 09.04.2020.

15:04

Za Zapadni Balkan 700 miliona evra, tačan iznos za Srbiju nakon konsultacija

Grupa Evropske investicione banke pripremila je paket mera hitne podrške od 5,2 milijarde evra za zemlje izvan Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Za Zapadni Balkan 700 miliona evra, tačan iznos za Srbiju nakon konsultacija
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

Prema prvim procenama, državama Zapadnog Balkana namenjeno je oko 700 miliona evra, dok će se tačan iznos za našu zemlju znati nakon konsultacija s predstavnicima banaka, kompanija i Vlade Srbije.

Direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže da je novac namenjen pre svega za ulaganja u zdravstveni sistem Srbije i za mala i srednja preduzeća kako bi se otklonile posledice pandemije kovid 19.

"Grupa Evropske investicione banke je usvojila 5,2 milijarde evra kao pomoć zemljama van Evropske unije. Dobar deo tih sredstava će otići u zemlje Zapadnog Balkana i naravno Srbiju, koja je najveća zemlja u regionu", kaže Negre za Tanjug.

Juče je saopšteno da je reč o 700 miliona evra namenjenih regionu.

"Trenutno diskutujemo sa našim partnerima u javnom i privatnom sektoru koje su to potrebe i gde su najbitnija i najhitnija ulaganja. Nadamo se da ćemo jako brzo definisati planove i prioritete za svaku od zemalja", navodi Dubravka Negre.

Sredstva će biti odobrena ako se zatraže, pre svega za pomoć zdravstvenom sektoru, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i "realnoj privredi" a kako bi prebrodili probleme likvidnosti u kojima su se našli.

Paket pomoći podrazumeva i ekspertizu EIB-a u radu sa partnerskim bankama u zemlji a kako bi se nove investicije što pre realizovale i došle do onih kojima je novac najpotrebniji.

"Želimo da nastavimo da ulažemo u javni i privatni sektor u svim onim sferama u kojima je to do sada bilo planirano, obrazovanje, transport, infrastrukturu, industriju... jer će biti neophodno nakon krize da se ekonomske posledice smanje, da se javna i privatna ulaganja nastave i da se podrži ekonomski rast koji će kako se očekuje biti jako na udaru", navodi Dubravka Negre.

Plan je da se deo sredstava odvoji za reprogramiranje već postojećeg finansiranja, a deo novca će se usmeriti tamo gde je sada najhitnije, kao što je zdravstvo i mala privreda.

"Drugo je da radimo novu meru paketa za ulaganje kako u javni tako i u privatni sektor od infrastrukture do istraživanja i razvoja..."

Govoreći o finansiranju velikih infrastrukturnih projekata u kojima EIB odranije učestvuje u Srbiji, Negre objašnjava da građevinska industrija nije stala i u najvećoj meri se odvija, ali da će biti neophodno da se projekti u ovom sektoru nakon krize ubrzaju.

Apeluje na sve partnere u javnom sektoru da nastave da planiraju dalja ulaganja jer, kako je rekla, ekonomiji je to potrebno da bi mogla da se obnovi i nastavi da raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

12 h

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: