Srbija

Ponedeljak, 17.09.2018.

08:27

Novosti: Srbija kupuje 6 letelica od Kine, možda i "ubojiti" dron

Srbija će od Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije, pišu Večernje novosti u izdanju od ponedeljka.

Izvor: Tanjug

Novosti: Srbija kupuje 6 letelica od Kine, možda i
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Reč je o letelicama od kojih su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike

Prema saznanjima lista, Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman s Vojskom Srbije i detalji bi trebalo da budu poznati posle razgovora predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, u utorak u Pekingu.

Tema razgovora najviših delegacija dve zemlje biće i bespilotne letelice koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern "Čangdu", koji posluje u okviru korporacije AVIC (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine).

Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letelica ovog koncerna je "jilong2", poznata i pod nazivom "ving lung" ili "pterodaktil 2".

Reč je o unapređenom dronu namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku.

Ubojiti dron može da nosi široku paletu naoružanja - laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.

Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi.

Lista korisnika ove moderne tehnologije je podugačka a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: