Srbija

Sreda, 20.06.2018.

19:58

Skočile cene stanova u BG, ali Infostan manji, kako? VIDEO

Skočile su cene stanova u Beogradu. Kvadrat u novogradnji na atraktivnoj lokaciji u prestonici može da dostigne i 3.000 evra.

Izvor: Prva

Skočile cene stanova u BG, ali Infostan manji, kako? VIDEO
(Foto: Thinkstock)

Za tu cenu, kupci imaju brojne privilegije, a da li je jedna od njih i upola manji račun za infostan?

Dobra vest za investitore ne i za kupce. Ipak, za nov, luksuzan, ali i skup stan čeka se u redu. Možda i ne bez razloga. Kupci novih stanova plaćaju infostan drastično manje i na drugačiji način od ostalih, tvrdi potpredsednik građevinske komore.

„Sami ti objekti imaju svoju organizaciju koja njima fakturiše grejanje i kiriju i sve to, a oni se pogađaju sa toplanama i elektranama koliko će da plate. Dešava se da, ja znam iz iskustva ljude koji stanuju da plaćaju manje troškove od nas koji živimo u starim zgradama. Oni to servisiraju, imaju ugovor sa elektranama i sve to preko njih ide“ , kaže Goran Rodić iz Građevinske komore.

Takvu vrstu dogovora drugi Beograđani ne mogu ni da zamisle. Pitali smo investitore da li je za njihove kupce dogovoren drugi sistem plaćanja infostana?

„Ja mislim da treba da pitate infostan, ali ono što ja mogu da vam kažem, a možete da pitate i bilo kog stanara u A bloku da to nije istina“, kaže Dušica Gaković, menadžer za razvoj projekta A Blok.

Do infostana danas nismo mogli da dođemo. Pitanje da li je cenu infostana moguće pregovarati sa gradskim komunalnim preduzećima postavili smo zameniku gradonačelnika.

„To je meni nemoguće. Kada pričamo o infostanu, o komunalijama, o čišćenju i drugim komunalnim uslugama, cene su odlučene odlukom grada o komunalnim uslugama. Tu ne postoji mogućnost pregovora“, kaže Goran Vesić.

I investitori priznaju da cene infostana u novim zgradama jesu niže, ali za to postoje opravdani razlozi. Jedan od njih je da su to energetski efikasne zgrade.

„Samim tim potrošnja energije za grejanje i hlađenje takvih stanova niža. To se vidi i na računima za struju i na računima za grejanje. Posebno što novogradnja ima ugrađene kalorimetre, odnosno merače potrošnje toplotne energije“.

Uplatnice za infostan među stanarima u novogizgrađenim objektima niži su i zbog manjeg broja stavki, jer uglavnom biraju privatna preduzeća za održavanje zgrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

19 h

Podeli: