Srbija

Četvrtak, 29.03.2018.

12:05

Ko izdaje "stan na dan" nek spremi novčanik

Ministarstvo turizma priprema projekat koji će regulisati proces izdavanja stanova turistima, poznatiji kao „stan na dan“.

Izvor: B92

Ko izdaje
Foto: Thinkstock

To je izjavila Renata Pindžo, pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija.

Ministarstvo priprema ozbiljnu reformu poreskog tretmana građana, pružalaca usluga smeštaja do 30 ležaja. Ta reforma će obuhvatiti njihovo oporezivanje po niskoj stopi, prijavu i plaćanje boravišne takse, kontrolu plaćanja boravišne takse, sistem onlajn prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo, precizirala je Pindžo na panelu „Uloga međunarodnih i lokalnih brendova hotela u razvoju destinacije” koji je organizovan na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru obeležavanja Dana fakulteta.

Ona očekuje da se taj proces završi za dve godine, jer je potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Pindžo je navela da izdavanje stanova turistima više nije usmereno na klijente koji traže samo jeftin smeštaj. Pojedinci čak iznajmljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade, dodala je.

Prema njenim rečima, u poslednjih sedam-osam godina u Srbiji je zabeležen dvocifren rast boravka stranih turista i taj trend se nastavlja.

Rast deviznog priliva u januaru ove godine je veći za 1,4 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Država je poslednjih 10 godina uložila više od 8,2 milijarde dinara u razvoj određenih destinacija kao što su ski-centri na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj planini, Golubac, Lepenski vir i drugi, rekla je pomoćnica ministra turizma.

Ivan Vitorović, generalni direktor Mona Hotel Managementa, rekao je da hotelski lanci ne razvijaju destinaciju, već dolaze tamo gde je uzlazni turistički trend.

Vitorović je rekao da je Srbija i kratkoročno i dugoročno regionalno tržište, sa čim se saglasio i direktor hotela Zira Dejan Pejčinović koji je dodao da su polovinu noćenja u tom hotelu ove godine rezervisali ljudi iz regiona, uz goste iz Izraela, Nemačke i Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

20 h

Podeli: