Srbija

Utorak, 20.02.2018.

11:23

Konačno: Stanovi se kupuju za dinare

U poslednja tri meseca 2017. godine banke u Srbiji odobrile su ukupno 20,7 milijardi dinara novih stambenih zajmova.

Izvor: Tanjug

Konačno: Stanovi se kupuju za dinare
(Foto: Thinkstock)

Time je nastavljen oporavak stambenog kreditiranja, pišu današnje Večernje novosti.

Iako su ti krediti i dalje pretežno u deviznom znaku, analize Narodne banke Srbije pokazale su da je u poslednjem kvartalu 2017. godine zabeležen znatan rast i realizacija dinarskih stambenih kredita, sa rokom dospeća od 15 godina, po stopi od 4,9 odsto.

Dosad je realizovano 1,3 milijarde zajmova u domaćoj valuti, piše list.

"Zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti, a pre svega niskoj i stabilnoj inflaciji, tokom 2016. godine u ponudu banaka uključeni su, a zatim i realizovani prvi stambeni krediti u dinarima sa rokom otplate od 30 godina", rečeno je listu u NBS.

Kako se navodi, pri tome je ublažavanje monetarne politike NBS, koje je omogućeno održavanjem inflacije na niskom i stabilnom nivou petu godinu zaredom, uticalo na to da se ti krediti odobravaju po kamatnoj stopi ispod pet odsto, što je donedavno bila kamatna stopa po kojoj su odobravani evroindeksirani stambeni krediti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

19 h

Podeli: