Region

Sreda, 03.11.2021.

21:28

Sberbanka odlazi

Sberbanka Evropa postigla je dogovor sa grupom investitora o prodaji ćerki-banaka u Istočnoj i Centralnoj Evropi, saopštila je pres-služba banke.

Izvor: Sputnjik

Sberbanka odlazi
Foto: Epa/YURI KOCHETKOV

Ukupna vrednost ugovora je oko 500 miliona evra, a prodaju se ćerke-banke u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Kako se navodi, ugovor je potpisan sa kompanijama AIK Banka a.d. Beograd , Gorenjska banka d.d. Kranj i Akri Jurop Sajprus limitid.

Ukupna aktiva tih banaka iznosi 7,329 milijardi evra. Radi se o 162 podružnice i 600.000 klijenata.

Očekuje se da ugovor bude odobren 2022. godine.

Kako objašnjavaju u banci, doneta je odluka da se smanji prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se usredsredili na nova tržišta i nove biznis modele, prenosi Sputnjik.

Po postojećem modelu u sklopu Sberbanka Evropa nastavlja da radi samo Sberbanka Češka.

"Nakon uspešno realizovanog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji te izlaska na tržište EU, pravimo daljnje korake u tom smeru i nastavljamo sa strategijom investiranja u ovom delu Evrope. Na taj način kao grupacija dobijamo dodatnu finansijsku snagu i kredibilitet, i postajemo važan partner privredi i kompanijama koje posluju na više tržišta u regionu", kazala je povodom toga predsednica Izvršnog odbora AIK Banke a.d. Beograd Jelena Galić, navodi se u saopštenju banke koje prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: