Automobili

Utorak, 05.12.2023.

13:38

Saab se vraća i praviće se u Švedskoj?

Prema ovoj, kao i prethodnim najavama povratka Saaba, treba biti prilično oprezan, jer su se sve do sada izjalovile.

Izvor: Index

Saab se vraća i praviće se u Švedskoj?
Emily GT projekat (Foto: NEVS promo)

Kada je u pitanju ugašeni Saab, Šveđani su uvek znali da iznenade. Nije bitno šta je bila osnova, Fiat Croma ili Opel Vectra, na kraju je Saab bio Saab. Ali, to ga je, kao što je poznato, na kraju koštalo "života".

Od gašenja ove auto-kompanije, bilo je nekoliko priča o povratku, a jedna od najuzbudljivijih bio je Emily GT, automobil pod kojim je Saabov duhovni naslednik, NEVS (National Electric Vehicle Sweden), trebalo da procveta.

Napravljeno je nekoliko primeraka, a oni koji su probali bili su više nego prijatno iznenađeni. Nakon letnjih najava o povratku Saaba, sada su se pojavile neke nove informacije, piše Index. U aprilu je predstavljen prototip modela Emily GT, a krajem jula kineski vlasnik je kompaniju stavio u tzv. hibernaciju.

Sada je šef kompanije EV Electra, Džihad Mohamed, objavio da je otkupio projekat, na manifestaciji eCarWxpo održanoj u Geteborgu. Akvizicija uključuje i autonomno vozilo PONS, koje je prethodno razvio NEVS.
Autonomno vozilo PONS (Foto: NEVS promo)
"Ponovo ćemo imati automobile koji dolaze iz Trolhatana", rekao je Mohamed.

"Ovu akviziciju smo učinili potpuno svesni da ćemo morati da je podržimo od razvoja do masovne proizvodnje. Čvrsto verujem u našu sopstvenu proizvodnju i da Trollhatan ima osoblje za realizaciju naših vizija. Kupovina projekata PONS i Emily predstavlja ključnu prekretnicu u našoj potrazi za inovacijama i održivošću. Oduševljeni smo što smo krenuli na ovo putovanje."

Podsećanja radi, Emily GT je zamišljena kao najozbiljniji rival električnim drumskim krstaricama, kao što je Tesla Model S. Planirano je da se u auto ugrade baterije kapaciteta 105, pa čak i 140 kWh.

Model pokreću četiri elektromotora sa sinergijskim efektom od skoro 500 KS. Nisu poznati finansijski detalji ove transakcije, kao ni tačan datum kada bi Emily GT trebalo da stigne na tržište.

Suvišno je i reći da prema ovoj, kao i prethodnim najavama povratka Saaba, treba biti prilično oprezan, jer su se sve do sada izjalovile...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: