Svi optuženi u "slučaju 'Lora'" oslobođeni

Izvor: B92

Petak, 22.11.2002.

15:54

Default images

Sudsko veće Županijskog suda u Splitu, pod predsedavanjem sudije Slavka Lozine, jednoglasno je donelo oslobađajuće presude za 8 bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru "Lora" u Splitu 1992. Optuženi su time oslobođeni optužbe da su, suprotno odredbama Ženevske konvencije, bez pravnog razloga držali i psihički i fizički zlostavljali civile, uglavnom srpske nacionalnosti, izveštava iz Splita za Radio B92 Pero Jurišin. Ponavljajući uglavnom navode branilaca iznete proteklih dana, presudu je izložio predsednik Sudskog veća Slavko Lozina. Osporivši da se radi o ratnom zločinu, Lozina je ustvrdio da u Splitu nije bilo oružanog sukoba, a Split nije bio pod okupacijom, te da su zatvorenici bili hrvatski državljani, što je sve po međunarodnim konvencijama preduslov za ratni zločin. On je osporio verodostojnost iskaza bivšiv vojnih policajaca, rekavši da su ti svedoci u sukobu s hrvatskom vojskom. Takođe, Lozina je naveo da ni državno tužilaštvo nije imalo poverenja u njih, zbog čega u optužnici i nema njihovih navoda o otkidanju ušiju, noseva i jezika. Lozina je istakao kako su mnogi zaraženi tvrdnjom da je "Lora" bila koncentracioni logor gde su ciljano mučeni zarobljenici i civili srpske nacionalnosti, ali da u sklopu Vojno-istražnog centra u "Lori" nije bilo nikakvog nehumanog ponašanja. U tom smislu, Lozina je rekao da nijedno od dela nije dokazano optuženicima. Pri tom je rekao kako je nesporno da su 2 osobe smrtno stradale, misleći na Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, ali da zbog tog ne smeju biti kažnjeni nevini ljudi.

Rekavši kako veruje da je u "Lori" bilo maltretiranja, Lozina je rekao da je Sudsko veće vezano činjeničnim opisom iz optužnice i da nije moglo da ulazi u to da li se tako nešto događalo izvan inkriminisanog perioda obuhvaćenog optužnicom. On je pri tom izrazio žaljenje što nisu pronađeni krivci, istakavši kako je za to najmanje krivo Sudsko veće kojim je on predsedavao. Govoreći o svedocima iz SRJ koji nisu došli da svedoče, Lozina je rekao da se radilo o ratnim zarobljenicima koji su bili pozvani u aprilu, ali su tadašnji nedolazak opravdali kratkoćom roka, a potom su nedolazak opravdali problemom nesigurnosti. Lozina je rekao da je lično pribavio potvrde da se protiv nikog od njih ne vodi nikakav postupak i da neće biti uhapšeni, a da im je Ministarstvo unutrašnjih poslova zagarantovalo punu sigurnost. Svedocima je tada zasmetalo što je Lozina bio na Tomsonovom koncertu prepunom ustaške simbolike i što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Lozina je takvo obrazloženje nazvao međunarodnim incidentom, na koji je morala reagovati hrvatska vlada, dodavši kako su prošla vremena kada su iz Beograda postavljane sudije u Splitu. Naglašavajući da je 5-člano Sudsko veće donelo jednoglasnu presudu, Lozina je rekao da je doneta i odluka o puštanju optuženika iz pritvora i o ukidanju poternica za prvom trojicom optuženika koji se nalaze u begu. Prepuna sala u koju je Lozina na svoju odgovornost pustio sve zainteresovane, aplauzom je pozdravila završetak obrazloženja presude, ali i završetak petomesečnog sudskog procesa, koji je pobudio veliku pažnju javnosti zbog kontroverznih postupaka Lozine, pritisaka na svedoke i novinare, ali i nastojanja vlasti da upravo zbog toga promene mesto suđenja.

Zastupnik optužnice, županijski državni tužilac Mikele Skvicimaro, najavio je žalbu Vrhovnom sudu Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: