Površina 19 kvadrata: Ovo je najveća baklava na svetu / VIDEO

Grupa turskih kuvara postigla je svetski rekord napravivši najveću baklavu ikada, tešku više od 500 kilograma. Baklava je poslužena gostima u ogromnoj tepsiji na "Samitu gastronomije" u Ankari, gde su se desetine posetilaca gurale za svoje parče baklave.

Izvor: Srna, Anadolija

Petak, 23.03.2018.

12:44

Površina 19 kvadrata: Ovo je najveća baklava na svetu / VIDEO
Printscreen YouTube/News Center

Mehmet Kanbur, koji je predvodio grupu od 14 kuvara iz cele Turske, rekao je da je baklava teška 518 kilograma, što je više nego dvostruko više u odnosu na prethodni rekord.

Poslastičari su na tom zadatku radili protekla tri meseca. Baklava je pečena u jednoj tepsiji u posebno izrađenoj peći, objavio je list Dejli sabah.

Rekord su potvrdili i predstavnici Ginisove knjige rekorda.

Baklava, o čijem poreklu se spore Grčka i Turska, priprema se sa orasima ili sa pistaćima i sa prelivom od šećera. Ističući da je cilj da se baklava registruje kao proizvod turske tradicije, Kanbur kaže da je poslata poruka da je vreme za poslastice, a ne za svađe i sukobe u svetu.

"Turska baklava ima svoje mesto kod rođenja i smrti ljudi, tokom Bajrama i svih posebnih dana u našim životima. Pokazali smo svetu najbolju poslasticu. Ovih 515 kilograma baklave dvostruko je više od starog rekorda", rekao je Kanbur.

Najveća baklava na svetu ispečena je u 2,5 metara širokoj i 7,5 metara dugoj tepsiji. Isečena je na ukupno 11.800 komada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: