Novi pravilnik za ishranu đaka: Ovo je lista nepreporučljive hrane

Dobre vesti stižu kada je zdravlje naših školaraca u pitanju. Usvojen je novi Pravilnik o ishrani učenika, ovih dana je i stupio na snagu, a izradilo ga je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje DR Milan Jovanović Batut.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

19:24

Default images
Foto: Thinkstock ilustracija

U Srbiji gotovo svako peto dete ima višak kilograma, osam odsto njih je gojazno, a broj gojazne dece iz godine u godinu se stalno povećava. Nepravilna ishrana, brza hrana, slatkiši, gazirani sokovi, ali i slaba fizička aktivnost, glavni su krivci za višak kilograma kod dece u školskom uzrastu...

Upravo zbog toga usvojen je Pravilnik o ishrani učenika kojim se jasno propisuje ko organizuje, ko ostvaruje i ko prati ishranu u školi.

Žitarice, mleko, mlečni proizvodi, voće, povrće, meso, riba, samo su neke od namirnice koje se preporučuju u ishrani đaka u školama.

Navedene su i namirnice koje se ne preporučuju u ishrani dece, kao što su lisnata testa, pomfrit, gazirani sokovi, slatkiši... ono što nažalost naša deca često jedu. Pravilnik sadrži preporuke nutritivne vrednosti i količine namirnica prema uzrastima.

Koje su preporuke za doručak deteta, kao i da li deca dodatno ovo plaćaju saznajte u prilogu emisije "150 minuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: