Najbolji lekari za vantelesnu oplodnju u Beogradu

Prvi Festival vantelesne oplodnje biće održan u subotu 22. septembra u Envoy centru u Beogradu, a na manifestaciji će učestvovati više od 40 lekara iz zemlje i inostranstva koji se bave tom problematikom.

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

16:10

Najbolji lekari za vantelesnu oplodnju u Beogradu
Foto: Thinkstock

Ulaz za sve zaintetresovane posetioce je besplatan, a bračni parovi koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo imaće priliku da sa najboljim lekarima razgovaraju o problemu neplodnosti.

Predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo" Sandra Jovanović kaže da će na skupu biti panel diskusije u kojima će učestvovati 18 lekara i da će to biti prilika da se otvoreno raygovara o problemu neplodnosti u Srbiji.

Parovi koji prirodnim putem ne mogu da ostvare potomstvo imaće priliku da se konsultuju sa lekarima, a konsultacije se zakazuju na sajtu festivala. Ne postoje precizni podaci koliko parova u Srbiji ne može prirodnim putem da ostvari potomstvo, a Jovanović kaže da podaci Evropske organizacije koja se bavi tom problematikom kažu da svaki peti ili šesti par ima problem sa prirodnim začećem.

"Postoji veliki broj ljudi kojima je potrebna potpomognuta oplodnja i koji ne mogu da ostvare trudnoću. Svaki peti, šesti par u Srbiji ima taj problem", pojasnila je Jovanović.

Republički fond za zdravstveno osiguranje snosi troškove tri pokušaja potpomognute oplodnje za žene do 42 godine starosti. Jovanović kaže da Udruženje nastoji da se broj postupaka poveća, a da je važno da se u to uključe i lokalne samouprave.

Usvajanjem zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji predviđa donaciju reproduktivnih ćelija i embriona, napravljen je veliki iskorak, a Jovanović kaže da se Zakon još uvek ne primenjuje jer nisu usvojeni pravilnici.

"Mora da se definiše pravilnicima kako se uzimaju ćelije od donatora", zaključila je ona.

Vrata Envoy centra, Gospodar Jevremova 47 u Beogradu,u subotu 22. septembra biće otvorena za sve posetioce od 10 do 19 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: