Novim zakonom do više donora, ali i veće brige za primaoce

Predlog zakona o transplantaciji koji predviđa da smo svi potencijalni donori organa ukoliko se ne izjasnimo suprotno, izazvao je burnu raspravu u Skupštini Srbije, a kreatori tog dokumenta kažu da svakako porodica na kraju odlučuje o potencijalnom davanju organa, kao i da predlog više obraća pažnju na zdravstveno stanje primaoca.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

11:44

Novim zakonom do više donora, ali i veće brige za primaoce
Foto: Thinkstock

"Ovaj predlog je nastao pre svega iz pijateta prema preminuloj osobi bilo da je želeo ili ne da bude donor. Bitno je da građani znaju da je porodica ta koja se pita na kraju, naravno uz uvažavanje svog preminulog člana. Želeli smo ono što prethodni zakon nije predviđao, odnosno da smo svi potencijalni donori, ukoliko pisanim putem ili usmeno porodici ne kažemo izričito suprotno", rekla je vršilac dužnosti direktora Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac za "Jutro sa Natašom" na TV Prva.

Kako je pojasnila, predloženi dokument jasno definiše zaduženja svih ustanova.

"U celoj Srbiji koje su to bolnice u kojima će biti donori, a po zakonu svaka bolnica koja ima jedinicu intenzivnog lečenja mora da prijavljuje moždanu smrt. Tako bi poboljšali broj potencijalnih donora, a samim tim i kadeveričnih transplantacija".

Rakonjac kaže da prethodni zakon nije obraćao pažnju na pacijenta koji treba da primi organ i da je u planu "opsežna saradnja sa lekarima koji prate pacijente koji su na listi čekanja".

"Pre svega pacijente sa oboljenjima jetre i koji su na dijalizi - da ih na vreme prepoznaju kao potencijalne recipijente i očuvaju njihovo zdravlje u najboljem mogućem stanju da mogu da prime organ", poručuje.

U prvih šest meseci ove godine 16 donora spasilo je i poboljšalo kvalitet života 43 osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: