Dva dana nakon smrti zbog elektronske cigarete još jedna loša vest

Samo par dana nakon što je objavljeno da je elektronska cigara usmrtila jednog muškarca na Floridi, objavljen je još jedan neobičan slučaj u magazinu "Pedijatrija".

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

20:00

Dva dana nakon smrti zbog elektronske cigarete još jedna loša vest
Foto: Thinkstock / ilustracija

Osamnaestogodišnja tinejdžerka iz Pensilvanije završila je u hitnoj pomoći nakon samo tri nedelje korišćenja ovog uređaja.

Ona je primljena zbog kašlja i jakog probadajućeg bola u grudima.

Pacijentkinja je takođe patila od blagog oblika astme, a njeno stanje se pogoršalo nakon terapije antibiotikom.

Na kraju je došlo do respiratorne insuficijencije, pa je priključena na aparat za veštačko disanje jer njena pluća nisu mogla da snabdeju njenu krv dovoljnom količinom kiseonika.

Ona je priključena na drenažni sistem koji je crpio vodu iz njenih pluća, što je bila posledica hipersenzitivnog pneumonitisa. Ovo stanje odlikuje upala pluća izazvana alergenima, poput prašine.

Lekari smatraju da su za stanje pacijentkinje odgovorne hemikalije u elektronskoj cigareti poput propilen glikola, glicerina i nikotina.

Oni navode da je reč o prvom slučaju ovakve vrste zabeleženom kod tinejdžera.

Pacijentkinja je počela sama da diše nakon pet dana boravka u bolnici.

Podsećamo, u sredu je saopšteno da je jedan muškarac na Floridi preminuo nakon što je eksplodirala elektronska cigareta u njegovim ustima, a njeni delovi oštetili njegov mozak. Tom prilikom izbio je i požar, koji je uništio 80 odsto njegovog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: