Usvojila dečaka sa neizlečivom bolešću: "Kada sam ga videla..."

Medicinska sestra Sara Ruane usvojila je dečaka sa neizlečivom bolešću koji je bio primljen na njeno odeljenje.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

15:40

Usvojila dečaka sa neizlečivom bolešću:
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Nekoliko hraniteljskih porodica odbilo je da usvoji Džoša Burdala koji boluje od atrofije mišića. Ruane, koja je već tada imala sedmoro dece, odlučila je da usvoji ovog dečaka kada je imao svega mesec dana.

Već sedam godina pokušava da mu pomogne. Sada skuplja novac kako bi pronašla lek za njegovo stanje, urođenu miotoničnu distrofiju.

Džoš je odrastao kao svako drugo dete, mogao je da hoda i priča, ali sada su mu potrebna kolica, a da govori više ne može.

"Lekari su procenili da će živeti najviše godinu dana nakon rođenja, mislili smo i da je slep, ali kada sam ga pogledala, pogledao me je pravo u oči. To je bio trenutak kada sam osetila ljubav kao nikada do tada. Iako sam znala da možda neće živeti duže od godinu dana, jer ne postoji lek za urođenu miotoničnu distrofiju, odlučila sam da ga usvojim. Rekla sam: 'povešću ga ja sa sobom', priča medicinska sestra.

Sara je znala da Džošova biološka majka boluje od iste bolesti, znala je i kako se bolest manifestuje i da će on imati iste probleme. Reč je o obliku mišićne distrofije koji uzrokuje opuštanje mišića, a prvi na udaru su mušići lica. Takođe utiče na kognitivne i druge funkcije.

Sada je odlučna da pomogne u pronalaženju leka za ovu bolest.

"Kao medicinskoj sestri jako mi je teško što ne mogu da mu pomognem kao drugoj deci kojoj sam pomogla do sada. Potrebno je da se sprovede istraživanje kako bi bilo moguće pronaći lek. Strašno bih volela da mogu da se zamenim sa njim, da doživi moje godine, ali ne mogu, jedino što mogu jeste da se borim za njega, a to ću raditi sve dok bude bilo potrebno“, dodaje ona.

Sara, koja ima šestoro biološke dece i troje je usvojila, smatra da je potrebno više učiniti kako bi se skrenula pažnja na ovu retku bolest.

"Džošov drug koji je imao isti problem prehladio se, dobio upalu pluća, a zatim i srčani udar, nakon čega je preminuo. Zbog toga sam uvek zabrinuta, jer ne želim da se to dogodi i Džošu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: