Ova namirnica smanjuje rizik od srčanih bolesti

Redovna zastupljenost jogurta u ishrani povezana je sa smanjenim rizikom od pojave kardiovaskularnih bolesti, piše Independent.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

20:00

Ova namirnica smanjuje rizik od srčanih bolesti
Foto: Thinkstock

Naučnici su do tog zaključka došli detaljnom analizom rezultata istraživanja iz 1986. godine u kojem je učestvovalo 18.232 muškaraca između 40 i 75 godina starosti, kao i rezultata istraživanja iz 1980. godine u kojem je učestvovalo 55.898 žena od 30 do 55 godina starosti koje pate od visokog krvnog pritiska.

Svi ispitanici ispunjavali su formular sa pitanjima u vezi sa njihovom ishranom, a na listi se nalazilo oko 140 namirnica.

Rezultati su pokazali da povećana konzumacija jogurta može da smanji šanse od nastanka kardiovaskularnih bolesti u kasnijem životnom dobu.

Žene koje su konzumirale dve porcije jogurta nedeljno imale su za 20 odsto manje šanse za nastanak srčanog udara ili komplikacija prouzrokovanih urođenim srčanim manama, i 30 odsto manje šanse za infarkt miokarda.

S druge strane, muškarci koji su konzumirali dve porcije jogurta nedeljno imali su za 19 odsto manje šanse za infarkt miokarda.

Istraživanje je objavjeno u magazinu "American Journal of Hypertension".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: