Virus koji izaziva rak grlića materice opasan i po muškarce

Humani papiloma virus je najčešći uzročnik raka grlića materice. Pravog leka nema, a jedini način za suzbijanje je prevencija. Naša zemlja je 2016. godine dobila 2000 doza vakcina protiv HPV virusa. Interes je bio veoma mali, tako da ova vakcina ostaje na nivou dobrovoljne.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

19:30

Default images

Još jedna dobrovoljna i besplatna imunizacija. Međutim, za laike je pitanje zašto je najavljeno i vakcinisanje dečaka. Stručnjaci kažu da dečake treba vakcinisati ne samo iz altruistuičkih razloga, da bi štitili devojčice, odnosno žene. I kod njih ima opasnosti od pojave raka.

"Humani papiloma virus izaziva rak grlića materice, ali još nekoliko vrsta raka, rak anusa, rak penisa, sve češće rak ždrela i korena jezika. Pored toga, izaziva vrlo neprijatne polne bradavice, koje su godinama bile razlog za apstinenciju. Bolje je vakcinisati i dečake i devojčice", ističe epidemiolog Zoran Radovanović.

Većina roditelja je za imunizaciju.

"Ako treba, treba! Ne kao ono za male boginje sto je bilo, to je katastrofa", navodi jedan roditelj.

"I ženska i muška populacija treba da se zaštiti na svaki mogući način od virusno seksualno prenosivih oboljenja", dodaje drugi.

U našoj zemlji godišnje od karcinoma grlica materice svakog dana obole četiri žene, a jedna umre od ove opake bolesti.

"Opasni su određeni tipovi HPV virusa, odnosno dokazano je, i naučnik nemački je dobio Nobelovu nagradu za to, da su u korelaciji sa karcinomom grlića materice. Jedan vid prevencije je davanje i HPV vakcine kod devojčica koje još nisu stupile u seksualne odnose", objašnjava načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Vesna Vukotić Pavlović.

Kod podtipova HPV virusa u 90 odsto slučajeva dolazi do samoizlečenja, ali taj imunitet ne traje preterano dugo. Vakcinacija je korisna i u kasnijem starosnom dobu, ali najbolje je to uraditi na vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: