Procurio u javnost Googleov uznemirujući snimak

Čini se da Google već sad zna o vama mnogo više nego što mislite.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

18:35

Procurio u javnost Googleov uznemirujući snimak
Foto: YouTube screenshot

Nedavni snimak tehnološkog giganta koji je procurio u javnost demonstrira na koji način bi obilje sakupljenih podataka moglo da se koristi za kontrolu njegovih korisnika.

Na video-snimku zvanom The Selfish Ledger, može se videti kako su mašine svesne vaših potreba još pre vas, i mogu da vas ubede da pratite njihov sopstveni dnevni raspored. Google priznaje da je video "uznemirujuć", ali ističe da je u pitanju samo teorijski koncept.

Ipak, nedavni skandal sa kompanijama Facebook i Cambridge Analytica pokazao je da sumnje "običnih smrtnika" nisu neopravdane.

Autor snimka starog dve godine je Nik Foster, direktor dizajna kompanije X i saosnivač Near Future Laboratory, a video je objavio The Verge.

Foster objašnjava da se na našim mobilnim uređajima nalazi veliki broj podataka o našim "akcijama, odlukama, preferencijama, kretanju i vezama".

Ovi podaci mogu biti korišćeni u svrhu kontrole ljudi sa ciljem da se stvori bolje društvo, tako što će podsticati korisnike da brže i efikasnije postižu svoje ciljeve.

Ipak, kao i sve, ovu tehnologiju je takođe moguće zloupotrebiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: