Novak opet posrnuo, Čiliću titula u Kvinsu!

Novak Đoković, najbolji srpski teniser, poražen je u finalu Kvinsa od Marina Čilića, posle tri odigrana seta, preokreta i velike 'maratonske' borbe.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

15:05

Novak opet posrnuo, Čiliću titula u Kvinsu!
Tanjug/ AP Photo/Tim Ireland

Hrvatski teniser je posle tri časa igre bio bolji od nekada najboljeg igrača sveta – 5:7,7:6 (4), 6:3.

Čilić je tako došao do svoje 18. titule u karijeri, a druge u Londonu na kompleksu Kvinsa, prve posle 2012. godine i pobede nakon diskvalifikacije Davida Nalbandijana.

Srbinu su glave došle neiskorišćene prilike u drugom setu, jedna meč lopta propuštena na 5:4, ali i prednost od 4:1 u taj-brejku i gubitak šest poena zaredom.

Čilić je bolje počeo duel, pritiskao servis Srbina od samog početka i samim tim prvi stigao do brejk lopti.

Ukupno šest nije iskoristio, da bi u 12. gemu prvog seta Novak došao do nekoliko brejk-set lopti, od kojih je jednu iskoristio i tako rešio taj deo igre u svoju korist.

Drugi set počeo je slično kao i kraj prvog. Đoković ovoga puta ne uspeva da iskoristi mentalnu prednost iz prvog seta i propušta neke brejk prilike, a zatim Čilić stabilizuje igru i uspeva da dođe do egala.

Đoković je imao priliku u desetom gemu da završi meč, ali je Marin sjajnim servisom spasao meč loptu i ipak nekako došao do gema, pa su serviseri bili sigurni sve do taj-brejka.

U taj-brejku srpski teniser je mnogo bolje počeo, dobro i servirao i došao do početnih 4:1. Ipak, Čilić opet hvata priključak, a Novakovom petom duplom dolazi i do poravnanja rezultata i 4:4, a onda gubi još tri poena i duel odlazi u odlučujući set.

Marin je evidentno bio bolji igrač u trećem delu igre, a do pobede je stigao kada je iskoristio drugu brejk loptu u osmom gemu seta, a onda izuzetno mirno odservirao za titulu, svoju ukupno 18. u karijeri, i time potvrdio da se na travi sjajno oseća i da mu ona poprilično dobro 'leži.

Đoković ove ATP Tur nedelje nije branio nijedan bod, tako da ga očekuje 'skok' na listi, a očekuje se da od ponedeljka bude 17. teniser sveta.

Ovo će biti dan upisan u istoriju hrvatskog tenisa, s obzirom da su, sa samo nekoliko sati razmana, i Borna Ćorić i Marin Čilić osvojili titule na travnatim podlogama Halea i Kvinsa.

III set

Tanjug/ AP Photo/Tim Ireland
3:6 Kraj! – Nikad lakši gem za Čilića, koji bez izgubljenog poena osvaja poslednji gem na turniru i dolazi do svoje osamnaeste titule na ATP turu.

3:5 Brejk Čilića! – Opet su Novakovi navijači imali zašto da strahuju, jer je Čilić opet pretio sa 15:30. Novak sjajno servira, a potom pogađa i odličan bekhend, pa dolazi do gem lopte, koju ipak ne koristi. Marin dolazi do nove brejk lopte, ali Novak asom to spasava! Hrvat ipak dolazi do nove brejk lopte posle neverovatnog pasing šota i najlepšeg poena u meču

3:4 – Bez problema hrvatski teniser dolazi do 30:0, ali onda jednom duplom i jednom neiznuđenom greškom vraća Novaka u gem i daje mu šansu. Nole tu priliku ne koristi i drugi servis rivala 'zakucava' u mrežu, a nedugo zatim gubi i gem posle još jednog servis vinera.

3:3 – Zanimljiv detalj desio se prilikom rezultata 15:30. Novak je poslao jednu duboku lopticu, koju je linijski sudija okarakterisao kao da je van polja. Ipak, Novak je zatražio čelendž i poen se ponovio, jer je lopta bila dobra. Usledile su dve Đokovićeve "bombe, koji je ipak uspe da osvoji još jedan gem, ali Čilić deluje opasnije u ovom delu meča.

2:3 – Uprkos nekim dobrim riternima i defanzivi Đokovića, hrvatski teniser nastavio je da igra izuzetno ofanzivno i da pogađa sve što zamisli. On trenutno ima 19 vinera više od Novaka, a gem osvaja novim asom.

2:2 – Odlično je riternirao hrvatski teniser u ovom gemu, pa je rezultat posle četiri odigrana poena bio 30:30, uprkos nekim kvalitetnim udarcima Novaka. Još jednom nesmotrenom greškom Čilića došli smo do gem lopte, a onda dobrim riternom i do izjednačenja. Novak servisima ipak dolazi do poravnanja rezultata koje proslavlja jednim krikom.

1:2 – Ipak se Novak nije dao poremetiti nesrećnim gubitkom drugog seta, pa je 'počistio' Marina u svom prvom servis gemu trećeg seta. Čilić i dalje igra odlično, na krilima dobro završenog drugog perioda igra i opet vodi u odlučujućem setu. Drži visok ritam igre, kao i visok nivo servisa, pogotovo prvih, pa će Novaku biti poprilično teško da ponovo dođe do neke brejk lopte.

0:1 – Siguran start za Marina koji je sada pun samopouzdanja, dok Nole izgleda indisponirano. Srbin se neće predati, to je sigurno, ali Čilić trenutno izgleda bolje na terenu, što nije bio slučaj u poslednjih sat i po vremena.

II set

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
6:7 – Novaku se loše piše. Posle prednosti od 4:1 u taj-brejku, Marin je osvojio četiri vezana poena i sada vodi, uz prednost servisa. Do svojih prvih set lopti dolazi posle još jedne Đokovićeve greške. Marin koristi svoju prvu set loptu i uvodi meč u treći set.

Taj-brejk! – Čilić nije dopustio da mu se ponovi loš gem kao onaj prethodni, pa je sa sigurnošću i mentalnom stabilnošću ušao u ovaj i osvojio uvodna dva poena, ali onda, u svom stilu, 'deganžirao' lopticu u publiku. Ipak ga to nije omelo da uvede drugi deo igre u taj-brejk.

6:5 – Mukotrpnim radom Novak je došao do prve meč lopte, koju je Čilić spasao odličnim prvim servisom. Srpski navijači ne mogu da žale jer Nole nije imao nikakve šanse da je iskoristi, kao ni dva naredna poena, koja je Marin rešio sjajnim servisima i poravnao rezultat u drugom setu. Ipak, ostaje žal.

Đoković u svom gemu dolazi do brzopoteznih 40:0, ali hrvatski teniser zatim odigrava dva fenomenalna poena i vinerima dolazi do 40:30, a u tom trenutku Novaku je stao i servis i na njegovu sreću Čilić šalje jednu lakšu lopticu u veliki aut.

5:4 – Dva relativno podjednako laka gema za obojicu. Prvo je Čilić dobrim servisima i nekim dobrim forhendima došao do izjednačenja i 4:4, a onda Novak nastavlja da dominira u svojim gemovima, ali na 40:0 pravi svoju četvrtu servis grešku. Ipak, u duhu prethodnih gemova, Novak biva izuzetno siguran i opet vodi, a pitanje je da li opet može da završi set brejkom.

4:3 – Dosta stvari smo videli u ovom gemu. Neke dobre udarce Novaka, kao i servise, ali i jedan divan viner Čilića, koji je za kraj još jedanput nekontrolisano odigrao forhend. Hrvat jeste stabilizovao igru, ali to je i dalje daleko od onog nivoa sa početka seta i onoga što on stvarno može. Đoković nastavlja da sjajno servira, kao i kroz ceo turnir, ali i igra je na mnogo većem nivou nego na početku.
Tanjug/ AP Photo/Tim Ireland
3:3 – Marin u ovim trenucima igra bez mnogo razmišljanja, pa je tako osvojio prvi i treći, ali i izgubio drugi poen gema. Hrvatski teniser desetim asom dolazi do 40:15, a onda još jednim izuzetnim servisom i do gema.

2:2 – Novak je oštećen u ovom gemu, s obzirom da je na 15:15 poslao jedan udarac pod noge Čilića, ali je linijski sudija, uz potvrdu Lajanija, rekao da je aut. Nole nije tražio čelendž i samim tim izgubio taj poen, kao i naredna dva, te izgubio gem.

2:1 – Sve ide pod ruku Novaka Đokovića u ovim trenucima, pogotovo u svojim servis gemovima. Još jedan lak gem za srpskog tenisera, sa nulom. Marin izgleda dekoncentrisano i novi brejk Đokovića se može osetitit u vazduhu.

1:1 – Imao je Novak polu priliku pri 15:30 na riternu, ali je propustio da u oba poena preuzme inicijativu, pa je Hrvat došao do gem lopte. Ipak, još duboka lopta Noleta i greška rivala, pa smo došli do izjednačenja, a i do gem lopte Marina. Hrvat prvo pravi grešku prilikom jednog izuzetno lakog forhenda, a onda i smeč 'zakucava' u mrežu i opet poklanja brejk loptu protivniku.

Novak sjajno riternira, preuzima kontrolu u poenu, ali onda pravi nelogičnu grešku iz bekhenda i još uvek nema prednost u drugom setu. Posle par poena Novak dolazi do druge brejk lopte, koju Marin spasava asom i nedugo zatim nekako osvaja svoj prvi gem u drugom delu igre.

1:0 Đoković – Odličan gem za Novaka na startu seta, koji je počeo servisom jer je prethodni set završio brejkom. Brza četiri poena, bez ijednog izgubljenog, i sada izgleda jako samouvereno.

I set

Photo by Marc Atkins/Getty Images
7:5 Brejk Đokovića – odlično riternira i dolazi po drugi put u setu do 0:30, ali zatim Marin odlično servira. Prilikom narednog poena Novak je imao šansu, ali je propustio, međutim onda do prve set lopte dolazi posle nesmotrene greške Hrvata, koju ne koristi usled odličnog servisa rivala. Ipak Novaka dolazi do još jedne set lopte, koju na prvi pogled koristi, ali čelendž Čilića iiiii dobra lopta, izjednačenje! Marin sada igra znatno lošije nego u prethodnom delu seta, pa pravi četvrtu duplu grešku i Novak ima i treću brejk-set loptu, koju ovoga puta koristi!

6:5 – Novak je uspeo da osvoji jedan lakši gem, u kome je izgubio samo jedan poen, i obezbedio sebi barem taj-brejk. Protiv Šardija u polufinalu nije uspeo da brejkom završi set, ali mu je u mečevima pre toga tako nešto polazilo za rukom, a videćemo da li će i protiv Čilića.

5:5 – U Čilićevim smo do sada gledali mirnije poene, jer se on nije ni blizu mučio kao Novak danas. Do prvih komplikacija moglo je da dođe na 30:30, ali je Marin odlučio da odservira sedmi as za gem loptu, a onda i sjajan forhend viner za gem.

5:4 – Đokovićev servis je jedino što je na vrhunskom nivou danas. Ne igra Srbin toliko loše, ali da mu nije toliko dobrih prvih servisa verovatno bi odavno već izgubio prvi set. Nakon uvodnih 0:15, Nole vezuje četiri poena i dolazi do novog vođstva u prvom setu, ali brejka još uvek nema.

4:4 – Čilić svojim petom asom dolazi do tri vezane lopte, ovog puta za gem. Par puta se sudiji Lajaniju požalio na kretanje nekog iz publike, ali možda i linijskih sudija, pa ga je to dekoncentrisalo dovoljno da napravi svoju prvu duplu servis grešku. Posle kraće pauze Novak greši i to bi bio još jedan gem za hrvatskog tenisera.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
4:3 – Odličnim udarcima Čilić dolazi do tri vezane brejk lopte, pogotvo jednim poenom gde je odigrao dobar pasing šot sa bekhend strane. Novak sve tri spasava, kao što je i običaj na ovom turniru, izuzetnim prvim servisima. Potpuno antiklimatično je bilo to što se sledeće desilo, a to je nova dupla servis greška za srpskog tenisera, kojom je Marin 'zaslužio' četvrtu brejk priliku, ali na sreću lopticu tokom razmene poslao po sredini mreže.

Potom sledi još jedan servis viner, pa izjednačenje, a zatim opet Novak na isti način osvaja poen, međutim ne uspeva da završi gem, jer jedan volej posle kojeg je završio na travi nije bio dovoljan da se osvoji poen. Sledi nova greška Novaka i peta brejk lopta u gemu za Marina i ovoga puta nema dobrog servisa, ali opet nema ni brejka, a zatim Đoković ipak nekako uspeva da osvoji ovaj maratonski servis gem, kako drugačije nego asom.

3:3 – Nije se mnogo oznojio Čilić prilikom ovog servis gema, iako je u prva dva poena Novak terao protivnika na par zahtevnih udaraca. Zatim slede dva dobra servisa i ponovo je nerešeno.

3:2 – Posle neiskorišćene poluprilike u prethodnom gemu, baš ovakav je Noletu bio potreban za nastavak seta. Veoma lak i brz gem, bez izgubljenog poena koji je završio divnim forhend vinerom.

2:2 – Hrvatski teniser ne servira onako kako može, ni blizu. Novak uzima prva dva poena u ritern gemu i onda ima veliku priliku na drugi servis, ali ne uspeva da riternira kako zna i ne koristi šansu da dođe do tri vezane brejk prilike. Marinu je prvi servis potpuno 'u autu', ali to ne pomaže Novaku i Hrvat odličnim drop šotom dolazi do trećeg poena zaredom, a zatim i četvrtog.

2:1 – Marin je odličnim riternima došao do 15:30, a onda Novak odlično servira, ali i pravi još jednu duplu servis grešku i poklanja Marinu prvu brejk priliku u duelu, koji odlično riternira i onda dobro gradi poen, ali Srbin nekako ostaje u poenu i čeka Čilićevu grešku. Posle toga su usledila dva odlična prva servisa i gem ide u Srbinovu korist.

1:1 – I hrvatski teniser je spreman za početak meča. Nekoliko sjajnih servisa, ali i onda jedan odličan ritern na osnovnu liniju Đokovića za 40:30, ali onda viner iz bekhenda za Čilića i rezultat je po prvi put poravnat u ovom finalu.

1:0 Đoković – Novak sigurno počinje meč, a bilo je pitanje kako će s obzirom da se jako dugo nije našao u nekom finalu. Pravi prvu duplu grešku u meču, ali zatim dobrim servisima uzima svoj prvi gem ovog duela i pokazuje da je spreman za novu titulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

365 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: