Krenuo je tragom kamila u nezaboravnu avanturu / VIDEO

Legendarni brdski biciklista Rene Vildaber pronašao je novu oazu za svoj sport, i to u pustinjskoj regiji Dofar u Omanu, gde su staze kojima je vozio, svojim migracijama, napravile kamile.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2018.

08:30

Krenuo je tragom kamila u nezaboravnu avanturu / VIDEO
Foto: Printscreen

Tokom nekoliko meseci svake godine, kada u Dofar stigne sezona monsuna, ovaj pustinjsko-planinski pejzaž privremeno prekrije bujno zelenilo.

U tom periodu kamile hodaju naokolo, praveći staze kroz gustu vegetaciju. Po završetku monsuna, krajolik se ponovo pretvara u suvu, vrelu pustinju, a na tlu ostaje vidljiva mreža staza kojima su se kamile kretale.

Švajcarski brdski biciklista Rene Vildhaber je na svom MTB biciklu krenuo tragom kamila, prateći staze koje su one ostavile za sobom. U Omanu je proveo jednu nedelju, svakodnevno vozeći po desetak sati.

Privremeni period vlažne klime nije nešto što bi se moglo očekivati u Dofaru, naročito zbog toga što se samo nekoliko stotina kilometara odatle nalazi pustinja Rub el Hali.

"Očekivao sam samo pustinju i pesak, ali sam ovde našao planine. Veoma je lepo, kao kod kuće u Švajcarskoj, samo bez snega", rekao je Vildhaber.
U njegovoj rodnoj Švajcarskoj kamile nisu uobičajen prizor, a upravo su ga te takozvane "pustinjske lađe" najviše zainteresovale i navele da krene u vožnju njihovim tragom. Ta vožnja se pokazala daleko izazovnijom nego što je to na prvi pogled moglo da se učini, zbog neočekivanih zavoja i strmina, prensi Klix.

"Nikada ne znate šta vas čeka iza naredne krivine, tako da stalno morate da gledate napred i da budete na oprezu. Na ovim stazama se vidi odlična kombinacija različitih nagiba, jer kamile nekada hodaju nizbrdo, a nekada ravno. One su ovde graditelji staza", zaključuje Švajcarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: