Sve više turistkinja bira Majami, ali ne zbog odmora

Ruskinje i Ukrajinke sve više dolaze u Majami da se porode kako bi njihove bebe bile američki državljani, kao i hiljade Kineskinja koje sa istim ciljem svake godine dolaze u SAD.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

09:49

Sve više turistkinja bira Majami, ali ne zbog odmora

Majami je već godinama omiljena destinacija turista iz Istočne Evrope. Međutim, prema istraživanju koje je obavila redakcija "Glasa Amerike", u poslednje vreme, mnogi od njih ne dolaze na Floridu samo na odmor i po preplanuli ten, prenosi N1.

Ksenija Popov došla je u Majami iz Vladivostoka. Nije putovala skoro dva dana iz grada na istoku Rusije samo da bi uživala u okeanu i restoranima Majamija. Zajedno sa svojim suprugom, došla je u jednu od gradskih klinika da bi tu rodila kćerku, Taisiju.

"Uvek sam želela da se porodim u SAD, to mi je bio svojevrsni cilj. Čim sam zatrudnela, suprug i ja smo ispitali mogućnosti i došli ovde. Mnogo mojih prijateljica je uradilo slično. Dobijate sve - dobru klimu, kvalitetnu zdravstvenu negu i državljanstvo", kaže "porođajna turistkinja" Popova.

Navodi se da svako dete rođeno u SAD automatski dobija američko državljanstvo, a sasvim je legalno doći u Ameriku sa jedinim ciljem da tu rodite bebu.

Naila Valijeva, osnivačica kompanije "Srećna beba", kaže da njena i slične kompanije pomažu budućim roditeljima da popune potrebne formulare i ubrzava proces pronalaženja ginekologa i iznajmljivanja stana.

"Nije nelegalno doći u Majami da rodite bebu. Mnogi se slažu da je američko zdravstvo jedno od najboljih na svetu, klima je fantastična, majke imaju sve što im je potrebno i stvari se odvijaju prilično lako", rekla je Valijeva.

Remberto Santos je ginekolog-akušer sa Kube, koji već 23 godine obavlja porođaje u Majamiju. Kaže da polovina njegovih pacijentkinja dolazi iz Istočne Evrope.

"Pacijentkinje iz Rusije i Ukrajine imaju bolju toleranciju na bol. Neke traže epiduralnu anesteziju, ali većina pacijentkinja više voli da ima prirodan porođaj", rekao je Santos.

Buduće mame dobijaju običnu turističku vizu - sve što je potrebno da urade jeste da dokažu da nameravaju da se vrate u zemlju porekla, pokažu povratnu kartu i bankovne izvode.

"U suštini, moraju da dokažu američkim poreskim obveznicima da oni neće morati da plaćaju njihove lekarske račune", rekla je Valijeva.

Vize se obično izdaju na tri meseca. Žene dođu u SAD oko mesec dana pre termina porođaja, porode se i ostanu još mesec dana.

I dok ih porođajni turizam košta oko 20.000 dolara, mnoge su spremne da plate tu cenu da bi uživale u svim pogodnostima Majamija pre nego što se opet spakuju i zajedno sa bebama vrate kući.

Navodi se da porođajni turizam ne praktikuju samo žene iz Istočne Evrope. HIljade Kineskinja sa istim ciljem svake godine dolazi u SAD. Ova praksa ima protivnike u Americi, ali bi za njeno ukidanje bile potrebna promena 14. amandmana američkog Ustava, što je dug i komplikovan proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: