m.b92.net

Dvorac u seoskom predgrađu pravi je mali Versaj / VIDEO

12. januar 2018. | 21:00 | Izvor: B92

Šato du Grose je dvorac koji se nalazi na tridesetak kilometara udaljenosti od Pariza, a nekada se nalazio u vlasništvu guvernante francuske kraljice Marija Antoanete.

Deli:
Prinscreen YouTube/Great Big Story
Prinscreen YouTube/Great Big Story


Smešten u seoskom predgrađu, dvorac predstavlja pravi arhitektonski i umetnički dragulj. Sazidan je 1815. godine, a u vlasništvu porodice svojih graditelja nalazio se do treće decenije 20. veka.

Tada ga je kupio bogati italijanski pokrovitelj umetnosti, koji je izmenio izgled građevine i vrtova oko nje. Takođe, u vrtu je napravio tatarski šator, kao i pozorišnu scenu u samom dvorcu.

Barokno mini pozorište, otvoreno 1957. godine, inspirisno je jednom nemačkom baroknom operom. Predstave i koncerti u njemu se i danas održavaju.

Jedan od skrivenih dragulja Šatoa du Grose je i njegova velika biblioteka.

Tatarski šator, koji ti ustvari nije, jedan je od najnobičnijih objekata ovog dvorskog kompeksa. Paviljon napravljen od metala, izgleda kao pravi platneni šator. Njegov eneterijer je obložen sa 10.000 pločica iz Delfta.

Dvorac je proglašen za kulturno dobro 1993. godine. Za posete je otvoren vikenom, a šetnja njegovim hodnicima predstvalja pravo putovnje kroz vreme.
Komentari 4
Pošaljite komentar
Deli:
Vrh
Desktop sajt

B92 © 2018