Glumcu Brajanu Koksu uručeno priznanje Festivala na Paliću

Škotskom glumcu Brajanu Koksu sinoć je na Letnjoj pozornici na Paliću uručena nagrada "Aleksandar Lifka", za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.07.2018.

08:00

Glumcu Brajanu Koksu uručeno priznanje Festivala na Paliću
GettyImages / Arhivska fotografija

Koksu je nagradu uručio direktor Festivala evropskog filma Palić, Radoslav Zelenović, koji je rekao da 2000. godine kada su ustanovili priznanje nisu ni pretpostavljali da će za 18 godina na Paliću pozdraviti najznačajnije ljude koji su stvorili evropski, svetski i naš film.

"Sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom uručujem večeras nagradu 'Aleksandar Lifka' glumcu koji je od 1971. i uloge Lava Trockog do 2017. i Čerčila, ostvario više od 200 uloga u filmu i na televiziji", istakao je Zelenović.

Koks je rekao da je glumcu teško da shvati dimenzije svog rada i šta taj rad znači drugima.

"Znamo za kritičare i za profesionalce, ali ono što je važno jeste efekat filma na druge i primiti nagradu koja nosi ime pionira filma, vrednuje putovanje u karijeri pojedinca i zato je ovakav trenutak prilično značajan", istakao je Koks.

Brajan Koks (Dandi, 1946.) odrastao je u radničkoj porodici i već u 14. godini stao na pozorišne daske u rodnom gradu.

Studirao je na Akademiji muzičke i dramske umetnosti u Londonu, koju je napustio kako bi što pre zaigrao u teatru.

Od 1965. godine, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film.

Igrao je u holivudskim blokbasterima "Hrabro srce" Mela Gibsona, "Troja" Volfganga Petersena, "Planet majmuna: Početak" Ruperta Vajata, "Bornova nadmoć" Pola Gringrasa, "X-Men 2" Brajana Singera, a među najnovijim ulogama je naslovna u ostvarenju "Čerčil" Džonatana Teplickog.

Prvi je tumačio ulogu Hanibala Lektora u čuvenom filmu "Lovac na ljude" Majkla Mana, a igrao je i u rediteljskom debiju Rejfa Fajnsa "Koriolan", koji je sniman u Srbiji, pa je tako proveo mesec dana u Beogradu kojim je, kako je rekao Tanjugu, oduševljen i želi ponovo da ga poseti.

Koks je 36. laureat nagrade "Aleksandar Lifka", a u nedelju je isto priznanje uručeno glumcu Radetu Šerbedžiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: