Balet Hongkonga prvi put u ovom regionu

Balet Hongkonga sinoć je gostovao u Srpskom narodnom pozorištu, a sutra će istu predstavu izvesti u Sava Centru u okviru Beogradskog festivala igre.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2018.

20:45

Balet Hongkonga prvi put u ovom regionu
Direktor Baleta Hongkonga Septim Vebr / Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Na svom prvom gostovanju u ovom regionu, ansambl Baleta Hongkonga izvodi tri koreografije - "Harmonija bogova i ljudi" Fejia Boa, "Duhovna nit" Edvarda Lianga i "Oblik sjaja" Jorme Ela.

Zanimljivo je da sutrašnjim nastupom u Sava Centru završavaju evropsku turneju koju su započeli pre nekoliko sedmica u Madridu, a kao svojevrsni poklon srpskoj publici, umetnički direktor trupe Septim Vebr predložio je ulični performans na muziku benda "The Beatles", koji je Balet Hongkonga izvodio prošle godine na njujorškom Tajms skveru.

Planiran na glavnim trgovima Novog Sada i Beograda, zbog loših vremenskih uslova, ovaj polučasovni besplatni performans u izvodjenju 15 članova baletskog ansambla biće premešten u prostor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, gde će biti izveden sutra u 13 sati.

Vebr je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da su pre dve godine pokrenuli projekat "pop-ap" performansa koji mogu da se izvode na različitim mestima, na otvorenom, sa uverenjem da je svet ispunjen lepotom i samo treba otvoriti oči.

Ansambl to čini kroz pokret i muziku koja je prijemčiva najširoj publici, a sve sa ciljem da podstaknu ljude da primete lepotu oko sebe, a one koji ne vole balet, da počnu da odlaze na baletske predstave, te je to cilj i performansa koji čine delovi iz postavke "Day in Life" Treja Mekinajera.

Program koji će biti izveden u Sava Centru, prema njegovim rečima, predstavlja spoj Istoka i Zapada, s obzirom da balet kao tradiciju evropske kulture izvodi azijski ansambl.

Tako Fej Bo, stalni koreograf Nacionalnog baleta Kine, svojom koreografijom istražuje kinesku filozofiju i povezuje je sa zapadnom baletskom umetnošću, Liang, koji je stasavao u Njujork siti baletu, a zatim u Holandskom plesnom teatru uz Jiržija Kilijana, crpi inspiraciju iz tradicionalnog venčanja svojih roditelja koji se nisu pre toga poznavali i uz muziku Džona Adama, dok finski koreograf Elo slavi klasični balet kroz "eksplozivne veštine".

Vebr ističe da je Hongkong globalni grad u kome je vekovima dolazilo do fuzija kultura koja se reflektuje i na Balet Hongkonga.

Kao sedmi sin majke Kubanke i oca Francuza, odrastao je na Bahamima, u Teksasu, Sudanu, bio je, kako kaže, gradjanin sveta i pre sedam meseci prvi put je došao u Hongkong - "grad biznisa, poštovanja pravila, gde sve odlično funkcioniše i gde je probao najbolju hranu zbog koje se ugojio tri kilograma".

Vebr je rekao da nastoje da svojim repertoarom reflektuju kulturu tog grada zbog čega su pokrenuli projekat "Hongkong kul", koji će obuhvatiti sedam svetskih premijera predstava koje će raditi sedam reditelja iz Hongkonga.

Balet Hongkonga ima 50 igrača, od kojih je 30 na turneji, a dolaze mahom iz Kine, najviše iz Pekinga i Ssangaja gde su i najbolje baletske škole, zatim iz SAD, Švedske, Holandije, Australije, sa Novog Zelanda i petoro je iz samog Hongkonga.

Vebr naglašava da su za igrače neprocenjivo važna gostovanja, razmena energije sa publikom, prilika da posete gradove koje nikada nisu videli, a moć umetnosti vidi u mogućnosti da gledaoci prepoznaju sebe, svoje priče u onome što gledaju na sceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: