Konačna odluka: Ne potpisujem ništa

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da je njegova konačna odluka da neće podržati ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.06.2018.

18:07

Konačna odluka: Ne potpisujem ništa
Foto: Thinkstock

Reč je o sporazumu koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev. Ivanov smatra da je on štetan po državu i njene građane.

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

"Neću legalizovati politički nelegalna dela", rekao je Ivanov.

Smatra da je ceo proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparentno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.

Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku, koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost".

"Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

"Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da izudi svoje zahteve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu poručio da se ne plaši.

"Držite se, negujte naš večni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucenama i pretnjama. Neću podržati takav štetan dogovor", rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim rečima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

"Za ljubav naših predaka, onih koji su čista srca stvorili vekovnu težnju jedne, naše jedine Makedonije, uzdignite se. Istorija nezavisne Makedonije je izbrisana. Sporazumom je uskraćeno pravo nerođenima da budu Makedonci. EU i NATO ne smeju biti alibi zaloš dogovor. Ovaj sporazum deli društvo umesto da ga ujedinjuje", poručio je Ivanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: