Klark o vojsci Kosova: Doći će vreme

Penzionisani američki general i komandant snaga NATO u Evropi za vreme agresije na Srbiju Vesli Klark izjavio je da će doći vreme za formiranje kosovske vojske.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.05.2018.

19:27

Klark o vojsci Kosova: Doći će vreme
EPA/MARK ABRAHAM

Kako je rekao, to treba da se dogodi tek nakon potpune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Doći će vreme kada će Kosovu trebati sopstvena vojska, ali to treba da se dogodi nakon što se odnosi sa Srbijom normalizuju. I NATO bi trebalo da ostane na KiM sa Kforom do tog vremena i da Kosovu omogući potpuni privredni razvoj, ulaganje u ekonomske resurse i infrastrukturu, energiju, puteve i drugo što će Kosovo učiniti još atraktivnijim za strana ulaganja", rekao je Klark u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Upitan da prokomentariše proces pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Klark je kazao da je u tom procesu neophodan "punopravan posrednik", čija je jedina misija da približi dve strane i normalizuje njihove odnose.

"Mislim da bi to mogao biti Amerikanac, pa čak i Evropljanin, gde god je podrška veća. Ali, na kraju, budući da i Kosovo i Srbija žele da budu deo EU, to mora da bude Evropljanin, ili idealno, američko-evropska grupa", ocenio je Klark.

Upitan da kaže koliki je rizik od obnove sukoba na Balkanu, Klark je rekao da smatra da se nešto slično neće dogoditi u bliskoj budućnosti.

"Mislim da je ono što se mora učiniti u politici je da se obezbedi bezbednost, a zatim da se gleda u budućnost s nadom i da se izbegne korišćenje straha kao političkog uticaja. To je težak put kroz koji moraju da prodju politički lideri i administracije, ali trebaju da ponude nadu za budućnost kao motivirajuću silu umesto da se boje šta se može dogoditi", rekao je Klark.

Klark je rekao da bi kosovske vlasti, dok je Kfor na Kosovu, trebalo da koriste sredstva za ekonomski razvoj umesto za finansiranje oružanih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: